Lotte reist

De geneugten en grieven van alleen reizen

jon-flobrant-283324-unsplash.jpg

Ik meen mij te herinneren dat Radio 2 vroeger een slogan had die in de lijn lag van ‘alles leuker met twee’. Ik heb het gegoogeld, maar aangezien ik het niet meer terug kan vinden, is dat misschien een verzonnen herinnering. Please, zeg mij dat iemand hier die slogan ook nog herinnert? Anders kan ik mijn geheugen nooit meer vertrouwen. Anyways, ik wilde die slogan gebruiken om mijn verhaal te starten, maar nu is er alleen maar verwarring en onduidelijkheid. Haak nog niet af, er komt nog een samenhangend verhaal aan.

Ik ben nooit goed geweest in lang alleen zijn. Waarschijnlijk is dat het gevolg van hier als kind amper mee geconfronteerd geweest te zijn, want ik heb twee broers, ik had veel vriendinnetjes (en een beste vriendin waarmee ik haast alles samen deed) en een grote familie die goed aan elkaar hangt. Met andere woorden, er was altijd wel een speelkameraadje in de buurt en ik heb werkelijk geen enkele herinnering van ik die een activiteit alleen heb gedaan. (Alhoewel, zie mijn intro. Misschien is mijn geheugen één grote leugen.)

Het verbaast dan ook vriend en vijand als ik vertel dat ik er intens van kan genieten om eens alleen op citytrip te gaan. Nu heb ik sinds een jaar een reislustig lief, dus zal het waarschijnlijk niet snel meer gebeuren, maar wie weet verken ik binnenkort toch de straten van een onbekende stad in mijn eentje.

Urenlang heb ik rondgezworven in Barcelona en omstreken, met enkel mijn notitieboekje als gezelschap en vorig jaar ging ik voor vier dagen naar Stockholm. In Zuid-Afrika was ik ook vaak alleen op stap, hoewel ik Kaapstad zoveel mogelijk met een compagnon bezocht. Ik ben er nooit bang geweest, maar onnodige risico’s nemen leek me niet zo’n strak plan.

Niet iedereen loopt warm voor een soloreisje, maar dit is waarom ik het aan te raden vind:

 • Je kan je eigen ding doen

Ik durf van mezelf te zeggen dat ik geen moeilijke ben als reisgenoot. Behalve godganse dagen op het strand liggen of een week in kunstmusea doorbrengen vind ik zowat alles goed om te doen. Natuur, cultuur, hiken of wat je ook kan maar bedenken, de kans is bijzonder groot dat ik enthousiast inga op jouw voorstel. Toch vind ik het leuk om voor pakweg vier dagen volledig zelf het programma te bepalen. Heb ik zin om de hele dag veggie restaurants uit te proberen? Perfect. Wil ik naar het Mammoetmuseum? Top. (Dat heb ik trouwens effectief gedaan in Barcelona. Het is geen aanrader.)

In Stockholm heb ik twee uur doorgebracht op een bankje op een grillevenement, wat op zich raar is aangezien ik er niets kon eten, maar ik genoot zo van die vibe die daar hing. De dag erna wou ik even uitrusten in de haven na een lange wandeling en bleef er uiteindelijk meer dan een uur zitten kijken naar het volk dat passeerde.

De laatste dag voor mijn vertrek was ik bekaf en dus besloot ik om rond 19u terug te keren naar mijn hostel. Ik heb de rest van de avond met mijn boek op het terras doorgebracht en ging om 21u30 al slapen.

Al deze opgenoemde voorbeelden zou ik niet snel doen als ik met iemand anders op stap was, omdat hij of zij ook altijd ideeën heeft van wat te doen en dan wil ik graag tegemoet komen aan die wensen. Op zich is dat heel aangenaam, want ofwel heb je meestal dezelfde interesses ofwel verruim je je horizonten, maar ik vind het heel rustgevend om af en toe volledig zelf mijn programma te bepalen.

 • Je hebt tijd om na te denken over moeilijke zaken

Dit is een beetje een dubbele voor mij. Als ik over iets twijfel, is het best om er met meerdere mensen over te praten. Niet dat ik hun mening altijd volg, maar het helpt wel om de voor- en nadelen van elke beslissing te zien. En toch, ten tijde van mijn reisje naar Stockholm, zat ik heel erg in de knoop over mijn toenmalige job. Die dagen alleen zorgden ervoor dat ik echt tijd had om er eens bij stil te staan, terwijl ik daarvoor altijd maar als een sneltrein vooruit denderde en geen tijd nam om na te denken. Ik weet nog heel goed waar en wanneer het voor het eerst in mij opkwam om ontslag te nemen. Dat bankje op Stortorget zal mij altijd bijblijven.

 • Je hebt ineens veel meer oog voor dingen

Als ik alleen ben, valt het mij steeds opnieuw op hoeveel meer ik zie. Misschien komt het omdat ik zo’n babbelaar ben, maar als ik met iemand op pad ben, toon ik vooral interesse in die persoon en dan komt de omgeving maar op een tweede, hoewel ook erg belangrijke plaats. Ik ben zeker dat ik me nu veel beter herinner hoe Gamla Stan of Barri Gotic eruitziet dan wanneer ik al taterend door de straten liep.

 • Je hoeft met niemand te praten

Lijkt gek voor een kwebbelkont, maar soms heb ik er zo’n nood aan om eens niet te spreken. Mijn werk bestaat voor het overgrote deel uit contact hebben met mensen en wat kan dat vermoeiend zijn. Ik ben niet beschaamd om toe te geven dat ik in Stockholm amper met iemand contact heb gehad, naast de gebruikelijke gesprekjes aan de kassa of het onbijtbuffet. ’s Avonds skypete ik met mijn lief en ik stuurde whatsappjes naar mijn familie en vrienden, maar daar bleef het bij.

Veel mensen gaan graag op soloreis omdat ze dan haast verplicht zijn om met onbekenden in gesprek te gaan, van mij is het net omgekeerd. Ik voel die verplichting niet en geniet net van de rust en de stilte. Een paar dagen op een jaar asociaal mogen doen, I love it.

Is er dan geen enkel nadeel aan in je eentje reizen? Tuurlijk wel:

 • Je hebt niemand om je avonturen mee te delen

Het allerlekkerste kiwisapje in Barcelona, die keer dat ik een aap zag in mijn tuin in Franschhoek, een kweetnieoe interessant museum of een spectaculaire zonsondergang… Je maakt vanalles mee en je kan het achteraf wel vertellen aan je lief, maar het is toch nooit hetzelfde als samen iets meemaken. Ik vind dat op zich niet zo erg, maar ik kan begrijpen dat iemand zich eenzaam zou voelen als hij/zij iets leuks meemaakt en er niemand bij is.

 • Je moet alles zelf uitzoeken

Als er een probleem is met je hotelreservatie (check.), je de bus niet vindt om je van de luchthaven naar het centrum te gaan (check.), of je loopt verloren in de stad (meerdere keren check.), dan ben je op jezelf aangewezen. Met twee kan je elkaar nog helpen of kalmeren, in je eentje moet je het zelf uitzoeken. Dat is niet altijd leuk, vooral als je de taal niet spreekt of je niet weet wie jou kan helpen.

Een goed lesje in zelfstandigheid, dat is het dan wel weer. Ik heb in elk geval geleerd dat ik uiteindelijk al mijn zaakjes zelf kan regelen als het nodig is.

Ik zie meer voor- dan nadelen aan een soloreisje, maar ik kan het niet ontkennen.  Als ik eerlijk ben, ga ik nog altijd liever met twee op reis dan alleen. Daar zijn namelijk geen echte nadelen aan. :)

 

5 gedachten over “De geneugten en grieven van alleen reizen

  1. Zeker eens proberen als je er de mogelijkheid toe hebt! Een citytrip is idd perfect. Dat vind ik ook ideaal, want anders mis ik mijn lief te veel ;) ik was laatst 5 dagen op kamp met mijn werk en dat vond ik het maximum om van huis weg te zijn zonder lief.

   Like

 1. Ik ben al naar Londen en Parijs geweest in mijn eentje en herken me helemaal in wat je zegt. Heel leuk voor een paar dagen (1000 foto’s nemen zonder je reisgezelschap te vervelen vind ik ook zo’n voordeel 😉), maar daarna volstaat het wel. Iemand gaan bezoeken die in een buitenlandse stad werkt, zodat je overdag je ding kan doen en ’s avonds kan bijpraten: dat moet zowat ideaal zijn!

  Geliked door 1 persoon

  1. Leuk dat je het zo herkenbaar vindt! Ik ging in Kaapstad en Barcelona nog een stapje verder. Ik ging er namelijk wonen ;) Als ik geen zin had om de toerist uit te hangen, bleef ik lekker thuis.

   Geliked door 1 persoon

 2. lijkt me een hele uitdaging om alleen op reis te gaan. ik heb het nog nooit zelf gedaan. maar de afwezigheid van reiscompagnon kan natuurlijk geen excuus zijn om niet uit je zetel te komen ! de pro’s en con’s worden mooi afgewogen !

  Like

Joepie, reactie!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s