40 dagen bloggen·Lotte leest & kijkt

Twee boekentips voor de prijs van één

Wie in mijn boekenkast zou snuisteren, zou al snel tot de conclusie komen dat ik een voorliefde heb voor thrillers. Zelf omschrijf ik het graag als ‘Er moet minstens één dode vallen’. Een roman op tijd en stond kan ook wel, maar ik grijp daarna altijd terug naar spannende boeken. Al een chance dat mijn moeder dezelfde smaak heeft waardoor we nooit zonder inspiratie vallen.

Het hoeft dan ook niet te verbazen dat moeke en ik op de Boekenbeurs in 2016 allebei Iene Miene Mutte vast hadden. We lazen de achterflap en waren wel geïntrigeerd, maar ook schuldbewust over het feit dat we allebei al aan een behoorlijk hoge som lagen. We lieten het boek dus voor wat het was en namen onszelf voor om het in de bib te halen.

Het ging echter zoals dat gaat met lezers: ons verlanglijstje bleef maar uitbreiden en Iene Miene Mutte verdween wat naar de achtergrond. Het duurde tot de opening van de vernieuwde Standaard Boekhandel in Izegem midden 2017 voor het weer in ons vizier kwam. Deze keer twijfelde moeke niet en hop, hij werd toegevoegd aan de stapel boeken die we meezeulden naar huis. En al een geluk!

9200000047159164

Helen Grace is een getormenteerde politie-inspecteur die met één van de vreemdste zaken uit haar carrière geconfronteerd wordt. Een psychopatische moordenaar ontvoert telkens twee mensen die een dilemma voorgelegd krijgen: pas als de ene de andere vermoordt, wordt de overlevende opnieuw vrijgelaten. Indien niemand het heft in handen neemt, sterven ze allebei de hongerdood. Maar wie wil met zo’n groot schuldgevoel leven?

Op het eerste zicht lijken alle slachtoffers willekeurig gekozen, maar langzamerhand wordt er toch een verband duidelijk…

Oh boy, ik heb een hele week op het werk vermoeid doorgebracht omdat ik de nachten ervoor maar niet kon stoppen met lezen. Ik vond het feit dat de inspecteur weer zo’n speciaal type is eerst wat stom en niet bepaald origineel, maar ik moest al snel toegeven dat het wel past bij het verhaal. Ik was ontzettend geboeid door het plot: ik las al heel veel thrillers, maar zelden vond ik het idee erachter zo goed gevonden. De soms gruwelijke details zorgden ervoor dat ik soms met ingehouden adem pagina na pagina omsloeg.

Omdat ik zo content was van het debuut van MJ Arlidge, was ik wat terughoudend om het tweede deel in de reeks rond Helen Grace (Piep Zei De Muis) te lezen. Ik was bang voor ‘meer van hetzelfde’ in de negatieve zin, maar eigenlijk was dat nergens voor nodig. Het verhaal rond de inspecteur en haar team gaat uiteraard verder, maar het moordonderzoek is niet meer gelinkt aan het eerste boek.

9200000060212640

In een louche buurt in Londen wordt een zwaar verminkt lichaam van een man teruggevonden. Even later wordt zijn hart afgeleverd bij zijn gezin. Al snel volgen nog meer slachtoffers, allemaal getrouwde mannen die prostituees bezochten en er zo een dubbelleven op nahielden.

Ook dit boek las ik in hoog tempo uit, ondanks de minder originele invalshoek van het verhaal. Aangezien elk hoofdstuk maar een klein aantal pagina’s telt, had ik nogal snel de neiging om nog eentje te lezen en dan nog eentje, tot ik ineens alweer vijftig bladzijden verder was. Het verhaal is minder spannend dan Iene Miene Mutte, maar stelde me toch niet teleur.  Ik raad wel aan om de reeks in volgorde te lezen, aangezien er bij de ontwikkelingen van de personages van het politieteam nogal wat verwijzingen naar het vorige boek in zaten.

Dat MJ Arlidge een ervaren rot in het vak is, ondanks dat het zijn eerste boeken zijn, merk je meteen. Hij werkte dan ook al mee aan verschillende Britse crimiseries en laat dat nu net mijn meug zijn. Ondertussen verschenen al zeven delen van de Helen Grace-reeks. Ze staan al allemaal op mijn lijstje :)

 

(Ik word helaas niet gesponsord door de Standaard Boekhandel noch de Boekenbeurs en er zijn ook geen affiliate links te vinden op mijn blog. Ik ben gewoon een nogal enthousiaste lezer.)

Joepie, reactie!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s