40 dagen bloggen·Lotte verhuist

Eens West-Vlaams, altijd West-Vlaams?

rocky-mountain-road-trip_925x

Ik ben een West-Vlaamse in hart en nieren. Ik dacht dan ook dat ik voor altijd binnen de provinciegrenzen zou blijven en even leek het daar ook op. Toen ik de keuze maakte om alleen te gaan wonen , verhuisde ik namelijk naar een huis op exact 15 meter van mijn ouderlijke woning. Dat was geen gevalletje van je familie niet los kunnen laten, het kwam gewoon goed uit.

Nu het lief en ik steeds vaker gericht nadenken over een huis kopen, ziet het er echter naar uit dat we eerder naar de kanten van Gent zullen trekken. Voor zijn job zou het een pak beter uitkomen en nu ik zelf ook in Gentbrugge werk en elke dag twee uur in de auto zit, lijkt het de meest verstandige keuze. In het begin had ik het heel moeilijk met dat idee, want niet meer in West-Vlaanderen en alles, maar uiteindelijk… Wat is een halfuur rijden van je ouderlijke thuis? Voor zo’n mama’s kindje als ik zal het even slikken zijn, maar ik word er vast ook wel aan gewend.

Nu, eigenlijk is het al opvallend dat ik zelfs nog maar nádenk over het kopen van een huis. Tot voor kort was het mijn grootste angst: burgerlijk leven, een huis kopen, vast zitten. Ik zag alleen maar hoe ik dan ineens een pak minder reisbudget zal hebben en hoe ik niet meer ineens kan beslissen om naar het buitenland te gaan voor een langere tijd… Ik kreeg het al Spaans benauwd bij de gedachte alleen. Ondertussen zie ik er ook de voordelen van in, maar het blijft me regelmatig overvallen.

Als beide helften van het koppel in het buitenland hebben gewoond, is het niet zo gek dat we er ook wel eens over nadenken om buiten de landsgrenzen een huis te zoeken. België is goed om te wonen, maar er is nog zoveel méér. Het idee dat ik voor altijd in hetzelfde land zal blijven, voelt zo verstikkend. Een luxeprobleem, ik weet het.

Hoe zalig zou het niet zijn om in Canada te gaan wonen? Niet in de grote steden, maar ergens op de rand van de natuur en de stad. Net bevolkt genoeg om niet eenzaam te worden, maar ook net ver genoeg om te ontsnappen aan alle drukte.

Of om nog eens een tijd in Barcelona te verblijven, maar deze keer in mijn eigen appartement, waar ik kan doen en laten wat ik wil? Ik ken er de weg, je woont sowieso nooit ver van het strand, het klimaat is er aangenaam. Bijna alleen maar voordelen dus.

Of misschien kunnen we naar Zweden trekken, want ik was zo onder de indruk van de gemoedelijkheid daar. Of naar Zuid-Afrika, want er ligt daar nog altijd een groot stuk van mijn hart.

Of misschien moeten we gewoon maar voor een jaar de wereld rondtrekken, want eigenlijk wil ik dat het liefst van al. Nog even nergens aan gebonden zijn, gewoon reizen. Wie weet ben ik daarna wel klaar voor een burgerlijk leven, met een huis met tuin in Oost-Vlaanderen?

I’ll keep you posted.

(De foto verkreeg ik via Burst)

10 gedachten over “Eens West-Vlaams, altijd West-Vlaams?

 1. Mijn man heeft de stap gezet en is vanuit West-Vlaanderen in Gent komen wonen. Ik denk niet dat hij het zich beklaagt. En daarbij, er wonen zoveel West-Vlamingen in Gent dat je je meteen thuis zal voelen. Het enige minpunt zijn de woningprijzen. Vooral die voor appartementen zijn tegenwoordig niet realistisch meer.

  Like

  1. Ja, het is verschrikkelijk hé! Ik heb zelf 6 jaar op kot gezeten in Gent, dus ik durf te zeggen dat ik de stad goed ken (ik heb zowat in elk stadsdeel gewoond). Daarom durf ik ook te zeggen dat we niet in Gent zelf willen wonen. We willen liever ergens in de buurt ervan gaan, zoals Nazareth of Zwijnaarde. Ook nog heel duur, maar je vindt er tenminste nog huizen met een tuin :)

   Like

 2. Ik ben wel blij dat ik nog in dezelfde stad woon (wel in een andere gemeente) maar ik zou het eigenlijk ook totaal niet erg vinden om ergens anders te gaan wonen. Als David zou zeggen: we verkopen ons huis en we gaan naar Spanje of Australië ofzo, oké tof ik ga mee!

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik heb iets contradictorisch in mij: als ik in België blijf, wil ik liefst zo dicht bij mijn geboortestad blijven, maar ik verhuis ook heel graag naar het buitenland. Dan maakt het niet uit hoe ver ik ga, haha. Ik miste mijn familie toen ik in Zuid-Afrika woonde dan wanneer ik ze nu een paar dagen niet zie. Ik snap het ook niet ;) Zou David ooit zoiets durven zeggen of zijn er niet echt ‘plannen’?

   Geliked door 1 persoon

 3. Gent, de hoofdstad van West-Vlaanderen, right? ;) ik wilde na het middelbaar absoluut niet in Gent gaan studeren, juist omdat het er vol West-Vlamingen zat (en sowieso driekwart van mijn klasgenoten) en ik juist iets compleet nieuws en anders wilde. Dus ik snap het volledig. Ik heb ook lang hetzelfde idee gehad over een huis kopen. Brrr, zo vastzitten aan een plaats… Maar ach, huizen verkoop je ook gewoon weer. Everybody does it all the time. En met die gedachte heb ik het toch kunnen loslaten :)
  Overigens: waar in West-Vlaanderen? IS HET DE WESTHOEK? Anders ken ik het niet, ik ken niks in België 😂

  Like

Joepie, reactie!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s