Lotte reist

New York: de feiten en de fabels

NYLI

De blogger in mij wilde elke dag iets posten vanuit New York. De reiziger in mij had natuurlijk kunnen weten dat dat absoluut onhaalbaar was, aangezien ik elke dag zo vol steek met activiteiten dat ik ’s avonds alleen maar wil slapen. Het bleef dus bij nu en dan een foto op Instagram.

NYBBBN

Omdat het nogal een overdreven uitgebreid verslag zou zijn om het met terugwerkende kracht te schrijven, besloot ik dan maar om alles wat te bundelen in één samenvatting over onze week in New York. Wat niet per se wil zeggen dat het nu wel kort is, ’t is maar dat je het weet.

Fabel: een week is genoeg om de hele stad te bezoeken

We (Ivana en ik) hadden een week uitgetrokken voor onze reis, want we dachten nogal optimistisch dat we alle bezienswaardigheden zouden kunnen bundelen in zeven stampvolle dagen. Zoals jullie eerder al konden vernemen, werd er al een dag afgesnoept door de sneeuwstorm, waardoor we toen al wisten dat niet alles nog zou lukken. Niet dat het echt veel uitmaakte: zelfs als we er wel op tijd waren geraakt, hadden we moeten schrappen in ons wensenlijstje.

We wilden namelijk niet enkel Manhattan bezoeken (wat de meeste mensen doen), maar wilden ook graag naar Brooklyn, de Botanical Garden, Coney Island en liefst ook nog naar Harlem. Brooklyn is uiteindelijk voor een deeltje gelukt, de rest van de plannen moesten we helaas laten varen.

Het moge duidelijk zijn dat we ons in geen geval verveeld hebben. Daarvoor is er te veel te zien en te doen. We liepen maar liefst drie uur rond in het 9/11-museum, hadden indien mogelijk minstens een namiddag kunnen doorbrengen in het Museum of Natural History , fietsen een hele dag rond in SoHo en bij mooi weer zie ik mezelf ook wel een paar uurtjes spenderen in Central Park. Dat laatste werd door de dikke pakken sneeuw beperkt tot een fietstocht en een wandeling, maar we konden ons gemakkelijk chillend in het zonnetje voorstellen.

Conclusie: we moeten sowieso eens teruggaan om alle andere dingen te zien. Liefst in de zomer, ah ja.

NYIL

NYIF

Feit: land van de tegenstellingen

De USA is eigenlijk een raar land. De tegenstellingen volgen elkaar op, wat alles een beetje verwarrend maakt.

Zo heb je aan de ene kant het idee dat iedereen vrij is, maar aan de andere kant moet je je wel heel strikt aan de regels houden. Wij stonden eens per ongeluk niet perfect in de rij aan te schuiven en we werden er meteen op gewezen.

Zo heb je aan de ene kant de enorme druk om mager en gezond te zijn in het hippe New York, maar aan de andere kant zit in letterlijk elk voedingsmiddel gigantisch veel suiker. Ik ben een zoetemondje, maar zelfs ik vond alles veel te gesuikerd. Qua hoeveelheden viel het me dan wel weer mee, in tegenstelling tot wat ik altijd hoorde over Amerikaanse porties. Ik ging nooit met honger van tafel, maar het gebeurde ook zelden dat ik grote ogen trok bij het bord dat mij voorgeschoteld werd.

Zo heb je aan de ene kant hun gigantisch preutse gedoe waarbij bloot taboe is, seksistische scènes uit de films weggeknipt worden en vuile woorden in songteksten weggebliept zijn, maar aan de andere kant wordt zanger The Weeknd wel enorm verafgood, zoals bleek uit de enorme lichtposter van de H&M, terwijl zijn muziek gewoonweg een combinatie is van de drie bovenstaande taboes. Wie niet goed weet wat ik hiermee bedoel, moet eens luisteren naar de tekst van dit liedje.

De eerste strofe zegt alles.

Fabel: Er zijn nergens toiletten te vinden

Ik las ergens op een Amerikaanse blog dat er heel weinig openbare toiletten te vinden zijn in de stad en dat je van elke gelegenheid gebruik moet maken om naar het toilet te gaan. Mijn ieniemienie blaas schoot meteen in de stress toen ik dat las, maar daar bleek helemaal niets van aan te zijn. Oké, het is niet zoals in Parijs of Gent dat er wc’s te vinden zijn aan de kant van de weg of in een parkeergarage, maar ga gelijk welk gebouw binnen en daar is er altijd minstens één heel net toilet. Onze blazen waren hen dankbaar en die netheid van het sanitair, daar kunnen de Belgen nog wat van leren.

Feit: alles is superduur

Dit feit vermelden is als een open deur intrappen, maar ik moet het toch nog eens zeggen. De eerste dagen trok ik enorme ogen als ik de prijs zag van het voedsel of drank. 8 dollar voor een bagel, 4 dollar voor een warme chocomelk, 15 dollar voor een pizza, 6 dollar voor een potje yoghurt met vers fruit. Reken daar dan nog de taxen en de verplichte fooi bij en je weet dat je aan een hoog bedrag ligt per maaltijd. Gelukkig werd dat gecompenseerd door merkkledij en –spullen die dan weer beduidend minder kostten. Het zou dus kunnen zijn dat we ons daarin een beetje lieten gaan…

Nee, als je je bankrekening geen pijn wil doen, ga je best niet naar New York. Iran is dan een beter idee, heb ik vernomen in familiale kring. ;-)

Fabel: Amerikanen zijn altijd vriendelijk

Iedereen die ooit heeft gehoord dat Amerikanen tot het vriendelijkste (al dan niet oprecht) volk ter wereld behoren, mag nu zijn hand opsteken. Iedereen toch? Wel, wij hebben het iets anders ervaren. De ‘gewone’ man op straat was inderdaad vriendelijk, altijd paraat om te helpen en in voor een praatje, maar amai. Zodra ze iets van autoriteit krijgen, wordt je neus er afgesnauwd. Waarschijnlijk is dit meer een pose, een manier om indruk te maken, maar nope. Ons kon het niet bekoren.

Feit: een hotel met je eigen naam zien is dus echt heel cool. In Amerika dan nog wel. Waar Gossip Girl opgenomen werd.

Need I say more?

NYLNYP

FEIT: All good things Belgian

Eén van de lekkerste dingen die ik in New York gegeten heb, was de wafel van Wafels & Dinges. Die wafelmakerij werd niet geheel toevallig opgericht door een Belg, vandaar mijn wens om eens eentje te proeven. Mijn stille hoop dat er gratis wafels werden uitgedeeld aan Belgen, werd helaas geen werkelijkheid ;) Toch heeft het enorm gesmaakt. Oh ja, mijn wafel was ook niet geheel toevallig overgoten met Nutella…

NYWAD

FEIT: Er zijn meer Starbucks in New York dan dat er Belgen zijn

Oké, bij dit feit is er mogelijks sprake van enige overdrijving, but you get my point. In letterlijk elke straat in Manhattan is er wel eentje te vinden. Je kan hier dan wel een hele tirade afsteken over ketens die de kleine handelaar buitenspel zetten, of over veel te dure, overgehypte koffies, maar euh… Ik onthou vooral: op elke hoek van de straat gratis wifi!

NYSLI

FEIT: ik ben heel blij dat ik New York eindelijk gezien heb

Ik droomde er al jaren van, ik voelde altijd een klein steekje van gezonde jaloezie als ik iemand hoorde praten over zijn bezoek aan de stad, ik wilde al die bekende filmbeelden in het echt zien.

Ik kon mijn droom op jonge leeftijd al waarmaken, ik waande me vaak Blair Waldorf in al die bekende gebouwen, ik heb fantastische ervaringen beleefd.

De stad zien vanuit Top of the Rock, zo dicht bij het Vrijheidsbeeld staan dat ik haar bijna kon aanraken, fietsen in de drukste straat van de stad (met vijf volle rijstroken naast elkaar, dat was best heftig), de zon zien ondergaan op Empire State Building, een week op draai met mijn vriendin Ivana…

Ik ga nog heel lang wegdromen bij mijn foto’s.

NYESBNYLLI

 

16 gedachten over “New York: de feiten en de fabels

 1. Oooooh, New York!
  Wij waren er tijdens onze huwelijksreis 1,5 jaar geleden, maar we waren toen allebei ziek. Stom stom stom, dus we hebben maar een minuscuul deel van ons programma kunnen doen toen… Ik! wil! terug!

  Like

 2. Haha, heerlijk dat je Belgische wafels gegeten hebt daar! Deden wij ook in Canada (zij het dan wel per ongeluk, maar toch ;-) En euh, ik vrees dat Zwitserland mij al zodanig beïnvloed heeft dat ik die 4 dollar voor een chocomelk eigenlijk heel normaal vind, oeps :-)
  Wel jammer dat niet alle Amerikanen zo vriendelijk bleken; heb er zelf nog maar weinig ervaring mee, maar de weinigen die ik ken zijn wel effectief allemaal vriendelijk (en ook Johan vindt dat van al zijn Amerikaanse collega’s). Bizar wat autoriteit met een mens kan doen he?
  Klinkt in elk geval als een heerlijke week; ben blij dat jullie er – zij het met vertraging – toch geraakt zijn!

  Like

  1. Ze waren zeker niet allemaal onvriendelijk hoor, integendeel zelfs. Gewoon die paar enkelingen die echt heel bot waren. Het was inderdaad een fantastische week, ik ben héél blij dat we geweest zijn :)

   Geliked door 1 persoon

 3. Wat een tof overzicht heb je ervan gemaakt! Ik krijg meteen weer goede herinneringen aan mijn eigen reis naar New York vorig jaar. Wat is het toch een geweldige stad! Wij vonden het alleen inderdaad ook erg duur. Vooral eten is zo duur, tenzij je dus bij McDonald’s gaat zitten ;) Maar ondanks dat, zou ik heel graag nog eens terug willen!

  Geliked door 1 persoon

 4. Superhandig te weten allemaal :-) Vooral, van de toiletten :-D ik heb ook zo’n kleine blaas, verschrikkelijk… dus, ik ben meteen gerust gesteld nu jij dit gezegd hebt. Niet dat ik in de nabije toekomst van plan ben om naar NY te gaan, maar je weet nooit hé :-) x

  Like

Joepie, reactie!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s