Lotte doet

5 x waarom yoga aan te raden is

Yoga is voor zweverige types, van die hippies die een walm van wierook rond zich hadden en hun haar niet kamden.

Althans, dat dacht ik tot een paar jaar geleden. Toen ging ik eens naar een kennismakingsles in Spanje en was ik verkocht. De lerares voldeed eigenlijk wel aan de beschrijving van hierboven, maar bon. Ze kon goed lesgeven en dat was het belangrijkste. Het was voor mij vaak moeilijk om goed te snappen wat we moesten doen, want ze sprak heel snel en vooral heel erg Catalaans, dus bleef het bij mij vaak bij afkijken bij de anderen.

Bij mijn terugkeer naar België veranderde er zoveel in mijn leven dat de yoga een hele tijd achterwege bleef. En toen was er Kevin, mijn sportgekke collega. Hij vroeg me of ik zin had om lessen in zijn praktijk Move Clever te komen volgen et voilà…

Ondertussen ga ik sinds begin oktober naar de lessen bij Nadine (die niet naar wierook ruikt en haar haar ziet er trouwens ook netjes gekamd uit ;-) ) en wat ben ik daar blij om.

  • De extra ondersteuning helpt echt

Uiteraard kan je yoga op je eentje thuis beoefenen. Het is ook de bedoeling dat ik dat steeds vaker ga doen, maar tot nu toe ben ik erg blij dat ik naar de les mag gaan. Alle poses worden voorgetoond, je krijgt uitleg over het effect of bedoeling ervan en je houding wordt gecorrigeerd waar nodig. In je eentje is het toch vaak nog wat moeilijk om te zien of je de pose correct uitvoert. Ik heb bijvoorbeeld nogal de neiging om een beetje scheef te staan, maar dat besef ik zelf niet. Nadine komt dan wat trekken en sleuren en hop, ik voel meteen een wereld van verschil. De combinatie van lessen volgen en thuis alleen oefenen werkt voor mij perfect.

  • Iedereen kan het!

Of je nu zo lenig bent als een kat of zo stijf als een hark, jong of oud, dun of iets minder dun, echt iedereen kan aan yoga doen. Het gaat er namelijk niet om zo dicht mogelijk met je neus tegen je knieën te geraken, het belangrijkste is je bewust zijn van je houding en de ontspanning van je geest.

Tegelijkertijd houdt Nadine wel rekening met de verschillende mensen in de les: ze zal bijvoorbeeld vaak een extra toevoeging doen voor de gevorderden of net aangeven hoe een pose iets minder belastend of intensief gemaakt kan worden.  Je hoeft dus geen schrik te hebben dat je niet mee zal kunnen doen met de oefeningen.

  • Met wat geduld word je een pak leniger

Ook ik werd afgeschrikt door die vele foto’s op Instagram en Pinterest van die superslanke, megaknappe en ontzettend lenige vrouwen die zonder enige moeite op hun hoofd gingen staan en allerlei zotte poses aannemen alsof het niets is. Ik ben wel behoorlijk lenig, maar niet op hun niveau. Mijn overtuiging dat ik het nooit goed zou kunnen, was dus rotsvast. Gelukkig heb ik toch een poging gedaan en ondertussen merk ik dat de meeste poses steeds beter lukken. Een volledige spagaat zie ik niet in de nabije toekomst gebeuren, maar ik ging wel al op mijn hoofd staan. De evenwichtsposes zijn soms nog wat wiebelend, maar ook daarin voel ik groei. Voel je dus na je eerste poging dat het nog wat moeilijk is? Geen nood, Met wat geduld kom je er wel.

Btw, die Instagram-yogavrouwen moesten ook jaren en jaren oefenen voor ze dat niveau bereikten hoor, alleen zie je dat niet op hun gruwelijk perfecte foto’s ;-)

  • Je hebt er amper iets voor nodig

Een matje, een stretchy broek en wat ruimte zodat je armen en benen alle kanten op kunnen zwaaien. Meer heb je niet nodig om aan yoga te doen. Wie lessen volgt, kan meestal ook de matten van de instructeur gebruiken, dus dat is al helemaal ideaal.

  • Rust!

Last but not least: ik, nooit helemaal ontspannen en altijd wel met iets bezig in mijn hoofd, word helemaal rustig tijdens de les. Vaak komt de focus op omdat het moet, want anders val je de hele tijd om, maar na een paar poses voel ik me zó relaxed. Ik slaag er dan zelfs na een lastige werkdag in om te kalmeren en mijn hoofd stil te leggen. Zotjes.

Natuurlijk zou ik hier ook nog kunnen schrijven over de fysieke voordelen van yoga, zoals een betere spijsvertering en spierballen en een slanker lichaam, maar eerlijk gezegd gaat het me daar niet om. Ik ben gewoon blij dat ik iets heb gevonden waarbij ik kan ontspannen en ook heel makkelijk kan volhouden. Wil je daar toch graag meer over weten of ben je zelf ook geprikkeld om eraan te beginnen? Dan raad ik je aan om contact op te nemen met Kevin of Nadine. Zij zullen je vast wel verder kunnen helpen.

Heb jij ervaring met yoga of net helemaal niet? Laat het zeker weten in de comments, misschien kunnen we eens afspreken? Heb je zelf zin om eraan te beginnen, dan kan je hieronder wat inspiratie opdoen:

yoga
Bron: 1

2 gedachten over “5 x waarom yoga aan te raden is

  1. Hoera voor sportgekke collega’s die een duwtje in de rug geven! Je doet mij alleszins twijfelen om toch maar eens lessen te gaan volgen; toen ik pilates deed in België vond ik die correcties door de lerares inderdaad ook wel echt een meerwaarde.
    En ook: zot jong dat jij nu al op je hoofd hebt kunnen staan!

    Geliked door 1 persoon

Joepie, reactie!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s