Lotte leest & kijkt

Films om te zien: Mei

Het is ondertussen al een publiek geheim dat ik ontzettend verslaafd ben aan films en series bekijken. Ik kan haast nooit meepraten over actuele tv-programma’s, maar noem een film en de kans is groot dat ik hem heb gezien. Dus ik dacht: waarom maak ik daar geen rubriekje van? Op het einde van de maand een paar films delen die ik al dan niet het bekijken waard vond. Bij deze…

Woepsie, de laatste maanden ben ik niet meer zo stipt met het posten van de filmtips. Ach, zolang ze maar verschijnen, nietwaar? Ook in mei bekeek ik weer heel wat films, waarvan enkele die helaas ook serieus tegenvielen. Mr Right is bijvoorbeeld écht niet goed. Omdat ik niet geloof in veel negativiteit op mijn blog, heb ik maar besloten om die slechte reviews achterwege te laten en enkel aanraders, wel ja, aan te raden.

D’Ardennen

1441890514dardennen_still_00029_hr

Kenneth belandt in de gevangenis wanneer zijn broer hem moet achterlaten bij een mislukte homejacking. Vier jaar later komt hij vrij, maar de confrontatie is groot wanneer blijkt dat niets nog hetzelfde is. Broer Dave probeert op het rechte pad te blijven, maar komt opnieuw in de problemen wanneer Kenneth uit jaloezie een grote fout maakt.

Vroeger hield ik niet van Vlaamse of Belgische films. Het is te zeggen: ik associeerde dat met Team Spirit en consorten. De laatste jaren is dat stilletjesaan veranderd waardoor ik de films uit eigen land steeds vaker begin te appreciëren.  Daarom wilde ik ook graag D’Ardennen zien, zeker nadat ik er veel positieve reviews over las en hoorde.

En inderdaad, ik werd niet teleurgesteld. Geef mij een film met een grimmige sfeer, een klein beetje drama en wat actie en de kans is al groot dat hij op zijn minst redelijk in de smaak zal vallen. Het enige dat mij stoorde, was het bijzonder vettige Antwerpse accent waardoor ondertitels echt wel nodig waren, maar bon. Dat is een eeuwenoude vete die nooit opgelost zal raken ;-)

Selma

selma-2.jpg

Selma gaat over de protestmarsen die Martin Luther King probeerde te organiseren waarbij hij opkwam voor de gelijke stemrechten en tegen racisme in het Amerika van de jaren ’60. Het is dus eigenlijk een kroniek van de dappere, maar vooral vreedzame pogingen van de zwarte bevolking om gelijke rechten te krijgen als de blanken, waar helaas met veel machtsvertoon en geweld op gereageerd werd.

Ik zag deze film in het cultureel centrum waar wel vaker politiek geladen films getoond worden. Het leek me ook best om Selma in zo’n setting te bekijken, want op tv zou het niet tot zijn recht komen. Ik was er niet goed van. Natuurlijk wist ik wel dat er jarenlang en vooral ongelijk gestreden werd tussen zwart en blank, maar als je dan zulke beelden te zien krijgt… Dan moet je toch altijd even slikken. Mijn bloed gaat koken van zoveel machtsmisbruik en onnodig geweld.

Nee, voor je leute moet je Selma niet bekijken, maar toch vind ik het een aanrader. Er wordt heel sterk geacteerd, je leert bij en voor wie graag bekende gezichten ziet: Oprah Winfrey doet ook mee.

The Longest Ride

longest-ride

Sophia, een studente Kunst die binnenkort naar New York vertrekt op stage en Luke, een rodeokampioen die na een zware val opnieuw aan de top probeert te geraken, ontmoeten elkaar eerder toevallig, maar al snel komen ze in een stressy situatie terecht wanneer ze een oude man, Ira, uit zijn auto moeten redden. Met heel veel vallen en opstaan groeien Sophia en Luke naar elkaar toe, steeds meer onder de indruk van het liefdesverhaal van Ira en zijn overleden vrouw. Overleeft de relatie van Sophia en Luke of gaat ze ten onder aan hun enorme verschillen?

The Longest Ride is gebaseerd op een boek van Nicholas Sparks, de schrijver van o.m. The Notebook. Wie dat weet, kan dus niet bepaald verbaasd zijn als blijkt dat ook deze film een beetje drama, een beetje meligheid en veel liefdesproblemen bevat. Is de film voorspelbaar? Keihard. Is hij daarom slecht? Totaal niet, soms heeft een meisje (en misschien ook jongens) gewoon eens zin in zo’n tear jerker. De prijs voor film van het jaar zal ik niet uitreiken aan The Longest Ride, maar het is vermakelijk genoeg om eventjes twee uur weg te dromen bij het wondermooie verhaal van Ira en Ruth en euh… om te kwijlen bij het zien van Luke.

(Bronnen foto’s: 1, 2, 3)

Hebben jullie de bovenstaande films al gezien?

 

19 gedachten over “Films om te zien: Mei

 1. Wie niet van Vlaamse films houdt, heeft vast nog nooit The Broken Circle Breakdown gezien. Ik ken geen enkele buitenlandse film die daaraan kan tippen. Hartverscheurend en zo mooi, op alle vlakken. Dank voor je tips! Selma kon ik niet vinden, maar de andere twee ga ik zeker bekijken.

  Like

 2. The Longest Ride heb ik eens gezien bij Ladies @ the movies :-) Idd, beetje (veel) voorspelbaar, maar i loved it! :-) de andere heb ik nog niet gezien. Selma lijkt me erg interessant, maar ik weer op voorhand al dat ik waarschijnlijk niet tegen bepaalde scenes zal kunnen…

  Geliked door 1 persoon

  1. Als je net zo’n groot rechtvaardigheidsgevoel hebt als ik, zal het inderdaad je bloed doen koken. Maar dat houdt me niet tegen om zulke films te bekijken, want net omdat ik rechtvaardigheid zo belangrijk vind, word ik er door aangetrokken.

   Like

 3. Haha, dat van die ondertitels bij het Antwerps, had ik bij het West-Vlaams in Belgica :-) (al zit de kans er dik in dat ik het bij dat Antwerps ook nodig zou hebben, daar niet van).
  Ik ken geen van deze drie films eigenlijk; op het eerste zicht spreekt Selma mij qua thema het meeste aan!

  Geliked door 1 persoon

Joepie, reactie!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s