Lotte leest & kijkt

Verbeelding Book Challenge: januari & februari

07-bookchallenge

Wie mijn blog al een tijdje volgt, weet ongetwijfeld al dat ik graag lees. Boeken, tijdschriften, kranten, blogs… Ik verslind het allemaal. Mijn schoolcursussen, dat las ik minder graag, maar dat is dan weer een ander verhaal.

Toen Kathleen de nieuwe Verbeelding Book Challenge 2016 online zette, sprong ik er meteen op. Vorig jaar kon ik niet meer meedoen, aangezien ik de lijst pas midden 2015 ontdekte. Dit jaar begon ik er meteen aan en hieronder kunnen jullie het resultaat zien. Ik had tot nu toe het geluk dat bijna elk boek dat ik in mijn handen had met één van de opgaves matchte, maar ik vrees dat ik voor bepaalde punten echt op zoek zal moeten gaan naar passende verhalen. Een boek met spiritualiteit als centraal thema ligt namelijk niet meteen in mijn leeslijn en een boek waarvan het hoofdpersonage geen mens is, doet me aan science fiction denken (ben ik ook geen fan van), maar goed, ik vind wel iets. Voor andere opgaves, zoals punt 1, 2, 3, 4, 27 en 29 weet ik al welk boek ik wil lezen, maar ben ik er gewoon nog niet aan toe gekomen.

Het is toegelaten om één boek voor meerdere opgaves te gebruiken, maar hoewel ik er al tegen gezondigd heb, wil ik toch zoveel mogelijk proberen om allemaal verschillende boeken te lezen. Misschien zal ik aan het einde van 2016 anders praten, haha. Tips zijn trouwens altijd welkom!

Ik las in twee maanden 8 boeken en kon 9 puntjes afstrepen. Niet slecht, lijkt me…
Enfin, hier is de update van januari en februari:

 1. Een boek dat meer dan 600 pagina’s telt (want 500 pagina’s waren nog niet moeilijk genoeg, ugh)
  2. Een horror boek
  3. Een detective:
  4. Een klassieker
  5. Een humoristisch boek
  6. Een briefroman (een boek geschreven in brieven of e-mails):
  Waar is Bernadette? van Maria Semple. Ik had nog nooit van dit boek gehoord, maar ineens kreeg ik van langs alle kanten deze tip, dus besloot ik om me eraan te wagen. Helemaal geen spijt van gehad! Niet moeilijk geschreven, maar toch een goed verhaal en vaak ook grappig, maar op een sarcastische manier. Aanrader!
  7. Een debuut (het eerste boek van de auteur in kwestie):
  Een regenboog in de nacht van Claire King. Heel mooi boek vanuit het standpunt van een kind van vijf over verlies en hoe ermee omgaan. Ik vreesde eerst dat de schrijfster het op een kinderachtige manier zou schrijven, aangezien het hoofdpersonage nog erg jong is, maar die vrees bleek ongegrond. Heel mooi en tegelijkertijd triest verhaal.
  8. Een boek waarin familie centraal staat
  9. Een boek waarin geestelijke gezondheid centraal staat
  10. Een boek waarin de dood centraal staat:
  De IJstweeling van SK Tremayne. Een gezin verhuist naar een afgelegen eiland nadat hun ene tweelingdochter op tragische wijze om het leven is gekomen. Maar is de overgebleven dochter wel wie ze denken dat ze is?
  Het verhaal begon erg goed, maar begon me na een tijd toch te vervelen. De verhaallijn op zich is wel goed, maar de uitwerking ervan viel tegen. Ik heb hier geen duidelijk aanwijsbare reden voor, maar ik had er meer van verwacht. De schrijver, waarvan de naam een pseudoniem is, is blijkbaar onder zijn/haar eigen naam een bestsellerschrijver. Ik had toch niet dat idee toen ik De IJstweeling las.
  11. Een boek waarin geloof/spiritualiteit centraal staat
  12. Een boek waarin eten centraal staat
  13. Een stiekem-wil-ik-niet-dat-iemand-weet-dat-ik-dit-boek-heb-gelezen-boek (van zelfhelpboeken tot stationsromannetjes):
  De vrouwen van Kasteel Deverill van Santa Montefiore. Ik lees elke zomer zeker één boek van Santa Montefiore en hoewel ik het hier als guilty pleasure benoem, ben ik daar helemaal niet beschaamd om. Ik plaatste het toch bij dit punt omdat ik haar boeken graag als makkelijk tussendoortje lees. Vaak kies ik voor literaire thrillers waar je niet zo heel vlot doorheen raakt en dan is zo’n roman eens een leuke afwisseling.
  14. Een boek geschreven door een auteur met Afrikaanse roots
  15. Een boek geschreven door een auteur met Aziatische roots
  16. Een boek geschreven door een auteur met Latijns-Amerikaanse roots
  17. Een hervertelling van een bekend sprookje
  18. Een boek geschreven door een auteur toen hij/zij al boven de 65 was:
  De Geniale Vriendin van Elena Ferrante. Ik vond tegenstrijdige bronnen over de leeftijd van de schrijfster, maar de meeste zeiden dat Ferrante 69 was bij het verschijnen van De Geniale Vriendin, dus ik ga ervan uit dat het klopt en ik dit puntje mag schrappen. Het verhaal gaat over twee vriendinnen die samen opgroeien, maar waartussen er een gezonde (?) competitie bestaat. De ene is rijk en mag verder studeren, de andere is eigenlijk veel slimmer, maar arm en moet al jong gaan werken. Het verhaal schetst de vriendschap van de vrouwen door de jaren heen.
  19. Een boek geschreven door een auteur toen hij/zij jonger was dan 25
  20. Een boek geschreven door een auteur die dezelfde voornaam heeft als jou
  21. Een boek waarin het hoofdpersonage holebi is
  22. Een boek waarin het hoofdpersonage een kind jonger dan 12 is:
  Een regenboog in de nacht. Pea is amper vijf jaar oud, dus dat klopt zeker voor dit puntje.
  23. Een boek waarin het hoofdpersonage geen mens is
  24. Een boek dat zich afspeelt in de toekomst
  25. Een boek dat zich afspeelt in een ver, ver verleden (hoe verder, hoe beter!)
  : Post voor Mevrouw Bromley van Stefan Brijs. Of het lang genoeg geleden is om aan dit punt te voldoen, weet ik niet, maar ik vind 100 jaar geleden goed genoeg, zeker als je nog zo’n jonge deerne bent als ik ;-)
  Dit boek van Belgische makelij vond ik ongelofelijk mooi. John is een Engelse student literatuur wanneer de Eerste Wereldoorlog uitbreekt. Hij is fel gekant tegen de oorlog en weigert om soldaat te worden. Het eerste deel gaat over zijn onwil, maar tegelijkertijd schuldgevoel en twijfel over zijn keuze. Het tweede deel speelt zich af aan het front, als John uiteindelijk toch gaat vechten (de reden hiervoor laat ik nog in het midden). Heel aangrijpend en mooi boek.
  26. Een boek dat springt tussen verschillende tijdsperiodes (heden en verleden, verleden en toekomst, heden en toekomst, verleden en nog verder verleden…):
  Tegenlicht van Esther Verhoef. Het boek begon veelbelovend en sleepte mij mee, maar de laatste hoofdstukken vond ik er teveel aan. Ik stoorde mij aan de ongeloofwaardigheid ervan (of eerder de iets te veel toevalligheden), waardoor ik het net geen supergoed boek vind. Toch vind ik het een aanrader, want de schrijfster slaagt er in om je te doen meevoelen met Vera, het hoofdpersonage en dat is voor mij zeer belangrijk. Je leest over haar huidige leven met haar man en fotografiecarrière, maar ook over haar jeugd met een zieke moeder en een afwezige vader. Als maatschappelijk werker zie ik ook vaak de gevolgen van een moeilijke jeugd, waardoor het verhaal voor mij herkenbaar was (maar gelukkig niet uit eigen ervaring…). Aanrader voor wie graag dit soort boeken leest!
  27. Een boek dat zich in de dichtsbijzijnde Vlaamse stad afspeelt
  28. Een boek dat je in 2015 kocht en dat nog steeds ongelezen in de boekenkast staat:
  Voor Jou van Jojo Moyes. Weken en weken heb ik naar dit boek gezocht: ik liep boekenwinkels af en wachtte eindeloos tot het exemplaar eindelijk in de bib beschikbaar was, tot ik ineens merkte dat Voor Jou al maanden in onze boekenkast staat. Dat heb je dan als je moeder ook veel boeken koopt en je het niet kan bijhouden van elkaar… J Serieus, wat een prachtig boek is dit. Het leest even vlot als eentje van Santa Montefiore en zou als een echt vrouwenboek bestempeld kunnen worden, maar ik vond het ondanks het romantische aspect helemaal niet melig. Het einde is een klein beetje onvoorspelbaar (en toch ook weer niet), maar ik heb tranen met tuiten geweend. Echt tranen met tuiten, mensen. Iets met een nog niet volledig verwerkt rouwproces en zo… Ik vind het zo’n mooi boek dat ik sowieso naar de verfilming ga kijken die in juni in de bioscoopzalen komt en dat ik mijn eigen exemplaar zowat opgedrongen heb aan mijn collega zodat ze het tijdens haar zwangerschapsverlof kan lezen. Alle vrouwen te lande (en mannen die niet bang zijn voor een roman): LEZEN!
  29. Een boek van een auteur waarvan je in 2015 al iets las:
  dit punt mag ik eigenlijk al drie keer schrappen, want zowel van Santa Montefiore en Esther Verhoef als van Stefan Brijs las ik vorig jaar een boek, maar ik probeer ook hier om een andere schrijver te vinden.
  30. Een boek dat een andere deelnemer van de Verbeelding Book Challenge je heeft gegeven

 

10 gedachten over “Verbeelding Book Challenge: januari & februari

 1. Leuk om zo te lezen via zo’n lijst. Al denk ik dat ik het wel lastig zou vinden, omdat ik een sterke voorkeur heb voor een bepaald genre. Een detective zou ik niet zo snel lezen.

  Like

 2. Zo te zien ben je goed bezig! Ik lees gewoon verder en ik zal binnen een paar weken eens kijken of ik de gelezen boeken binnen de challenge kan inpassen. Al weet ik niet of ik zo ver zal geraken ;-)…

  Like

   1. Mijn mama heeft me er een heleboel gegeven maar op dit moment kan ik me er niet toe brengen om aan een nieuw boek te beginnen, het is nogal druk :-) (maar wel tof dus ik klaag niet)

    Geliked door 1 persoon

 3. Hihi, grappig dat Jojo Moyes gewoon al in je kast stond :-) Ben er ook wel benieuwd naar, het staat hier alleszins al klaar (nu moet het gewoon nog even winnen van die tig andere boeken die nog ongelezen zijn ;-)

  En dat boek waarvan het hoofdpersonage geen mens is: misschien is Toon Tellegen met zijn dierenverhalen een optie? Ga ik waarschijnlijk doen, want sci-fi is inderdaad ook minder mijn ding.

  Like

 4. Pingback: Lottes Anekdotes

Joepie, reactie!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s