Lotte leest & kijkt

Films om te zien: januari

Het is ondertussen al een publiek geheim dat ik ontzettend verslaafd ben aan films en series bekijken. Ik kan haast nooit meepraten over actuele tv-programma’s, maar noem een film en de kans is groot dat ik hem heb gezien. Dus ik dacht: waarom maak ik daar geen rubriekje van? Op het einde van de maand een paar films delen die ik al dan niet het bekijken waard vond. Bij deze…

Na enkele filmluwe maanden slaagde ik er in januari in om het cijfer weer omhoog te krikken. En my, oh my, wat had ik het gemist. Twee uur in de zetel volledig in een andere wereld leven, daar kan ik nog steeds intens van genieten. Sinds het begin van 2016 hou ik ook bij welke films ik allemaal gezien heb, omdat ik graag op het einde van jaar wil weten wat het totaalaantal is. Het jaar startte in ieder geval goed: ik bekeek er twaalf, waarvan twee (in één week!) in de bioscoop. Het was dan ook moeilijk om er enkele uit te pikken, maar ik deed toch mijn best.

The Hateful Eight

the-hateful-eight

The Hangman en zijn vrouwelijke gevangene zijn op weg naar Red Rock, waar de vrouw overgeleverd zal worden aan de beul van de stad. De weersomstandigheden zijn echter bijzonder bar en nadat ze met veel tegenzin twee voetgangers opgepikt hebben, stranden ze tijdens een sneeuwstorm in Minnie’s Haberdashery, een soort motel avant la lettre. Daar zullen ze met vier andere reizigers moeten wachten tot de storm voorbij is. In het begin gaat alles goed, maar al snel verandert de sfeer. En is iedereen wel wie hij beweert te zijn?

Aaaaaah, de nieuwe Quentin Tarantino. Wie me ook nog maar een ietsiepietsie beetje kent, weet dat ik al zo lang als ik me kan herinneren een gigantische fan ben van deze man. De beide volumes van Kill Bill heb ik al zo vaak gezien dat ik letterlijk ganse dialogen kan meezeggen. Enkel de doodskistenscène spoel ik steeds door, wegens een fobie voor kleine, afgesloten ruimtes. Ik leef me veel te hard in waardoor ik het idee krijg dat ik degene in de doodskist ben.

Enfin, terug naar The Hateful Eight. Ik kon niet wachten tot de film in de cinemazalen draaide en mijn verwachtingen waren dan ook torenhoog. Tot mijn grote spijt moet ik bekennen dat ze niet helemaal ingelost werden. Naar Tarantino’s normen was er vrij weinig echte actie, er werd vooral veel gebabbeld. Ook leuk, daar niet van, maar ik kijk net graag naar zijn films omwille van de overdreven actiescènes waarbij je je bijna een breuk lacht van de ongeloofwaardigheid. Slechts in de laatste hoofdstukken van de film, als je te weten komt hoe de vork in de steel zit, volgen de gebeurtenissen elkaar in sneltempo op.

Is het dan een slechte film? Helemaal niet, anders waren die 2,5 uren niet zo snel voorbijgevlogen als nu het geval was. Ik keek geen enkele keer op mijn gsm om het uur te checken en dat is bij mij een hele goede maatstaf om de kwaliteit van het verhaal te controleren. Er zaten wel degelijk heel goeie stukken in en het verhaal is opnieuw niet zo voorspelbaar, dus dat verklaart waarom ik The Hateful Eight zeker de moeite vind om te bekijken. Ook bij deze film werd weer gewerkt met verschillende hoofdstukken, een typische toevoeging die ik echt heel leuk vind.  Maar toch, ik heb het iets meer voor Django Unchained en Unglourious Basterds dan voor The Hateful Eight en Pulp Fiction.

Kingsman Secret Service

kingsman.png

Een supergeheime spionnendienst in de UK moet op zoek naar een nieuwe spion, nadat hun vorige mannetje in volle actie overleed. Ze zien wel wat in Eggsy, een jonge kerel wiens vader ook tot The Kingsman Secret Service behoorde. Eggsy kent niets van deze wereld, maar slaagt er toch in om het intensieve trainingskamp te mogen volgen. Tegelijkertijd plant Richard Valentine, een schatrijk doch lichtelijk gestoord crimineel brein een genocide waarbij iedereen iedereen probeert te vermoorden. Eggsy en zijn kompanen van de dienst zetten alles op alles om dit plan te dwarsbomen.

Wie de samenvatting leest, denkt waarschijnlijk dat het verhaal allesbehalve origineel is. Zo is dat ook, maar toch vond ik het een geniale film. Ik hou van de Britse humor en hoewel het allesbehalve een komedie is, moest ik nu en dan toch even gniffelen. Zo vond ik het geniaal gevonden dat Samuel L. Jackson, die Valentine speelt, ongelofelijk lispelt. Iedereen weet natuurlijk hoe het verhaal zal eindigen (of misschien niet? Daarvoor moet je de film zelf maar eens bekijken), maar dat maakte de film niet minder leuk. Ik heb altijd al gefascineerd gekeken naar de coole gadgets die spionnen mogen gebruiken en had ook al altijd een boontje voor spionagefilms die het niet al te serieus nemen met zichzelf.

Kingsman secret service scoort dus vrij hoog op mijn lijstje van 2016 en wil ik aanraden aan iedereen die zich aangesproken wordt voelt door de vorige zin.

Kongen av Bastoy/King of devil’s Island

scandinavian-cinema-01

Deze Noorse film speelt zich af in 1915, op het eiland Bastoy. Het is een soort gevangeniseiland, waar onhandelbare jongens naartoe worden gestuurd om heropgevoed te worden. Sommige jongeren verblijven er echter al jaren en jaren, zonder enig uitzicht op terugkeer naar hun familie. Wanneer Erling aankomt, maakt hij al meteen duidelijk dat hij geen doetje is. Hij laat zich niet doen, komt op voor de anderen die zelf niet zo mondig zijn en is vooral heel erg vastberaden om niet lang op het eiland te blijven. Nadat hij vanwege een incident samen met enkele andere jongens bij vriestemperaturen in de kelder opgesloten wordt, komt het tot een enorme opstand.

Een film van een heel andere kaliber dan de vorige twee, deze. Absoluut niet om te lachen en eigenlijk vooral heel schrijnend als je weet dat het echt gebeurd is. Ik durf niet veel over het verhaal te vertellen in de samenvatting omdat ik anders te veel zou verklappen, dus kan ik jullie alleen maar aanraden om Kongen av Bastoy zelf te bekijken. Erg gevoelige zieltjes wapenen zich beter, want ik heb nog lang en veel over deze film nagedacht…

Welke films hebben jullie afgelopen maand gezien? Zitten er aanraders voor mij tussen?

Wie meer filmtips wil, kan hier, hier, hier of hier of hier klikken.

8 gedachten over “Films om te zien: januari

 1. Ik heb niet zoveel films bekeken de laatste tijd. Ik had A Fish Called Wanda opgenomen omdat ik die nog nooit gezien had. Best grappig :-). En dit weekend keken we naar Pompeii. Niet slecht in zijn genre, maar heb er al véél betere gezien ook. Leuk idee om alles goed bij te houden! Ik kom soms pas na een half uur tot de constatatie dat ik die bepaalde film al ooit eens gezien heb…

  Like

  1. A fish called Wanda ken ik niet! Dat moet ik dringend eens opzoeken. En het fenomeen van een film nog eens bekijken, ken ik niet. Mijn geheugen is een zeef, behalve als het om films gaat. Dan werkt het wonderbaarlijk goed, haha.

   Geliked door 1 persoon

 2. De laatste film die ik heb gezien is Burnt, en ik vond hem niet slecht maar er zat meer potentieel in. Het gaat over een meesterchef die door zijn divagedrag en drugs zijn carriere naar de knoppen helpt en na drie jaar terug is in Londen om zijn derde Michelinster te halen.
  De meesterchef wordt gespeeld door Bradley Cooper, die ik best graag zie spelen, en ik ben een grote fan van dit soort verhalen maar het stelde me toch een beetje teleur. Dan heb ik liever “Chef”, die erg gelijkaardig is in boodschap, maar niet qua verhaallijn.

  Like

 3. Ik wilde de eerste film in de bios zien, blijkt die al niet meer te draaien. Dus, dat wordt op tv kijken. Ik ben er erg benieuwd naar, want ik ben wel fan van Tarantino’s werk.

  De 2e film keek ik wel naar uit, maar ik vond hem toch iets tegenvallen. Verder wel een prima tussendoor film om te kijken.

  De laatste klinkt wel interessant. Denk niet dat ik op kort termijn ga kijken, maar ik onthoud hem wel.

  Geliked door 1 persoon

Joepie, reactie!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s