Lotte doet

25 before 25

Twee weken geleden werd ik 24. Dat wil dus zeggen dat ik over minder dan een jaar 25 zal zijn. Het schijnt dat veel mensen dan een quarterlife crisis doormaken en hoewel dat bij mij voorlopig nog vrij beperkt blijft*, heb ik toch een lijstje gemaakt van dingen die ik graag wil doen voor mijn vijfentwintigste verjaardag. Enig gegoogel leerde mij dat ik lang niet de enige ben met dat idee, maar gelukkig kan geen enkel lijstje hetzelfde zijn. Het is de bedoeling dat ik elke maand een update geef over hoever ik sta met het bereiken van mijn doelen, kwestie van een duwtje in de rug te krijgen om ze ook effectief uit te voeren.

naamloos

 1. 25 boeken uitlezen in een jaar tijd zou in principe geen probleem mogen zijn, want ik las er in 2015 bijna 30. De eerlijkheid gebiedt me wel te zeggen dat ik heeeeeel veel kon lezen in Spanje, dus misschien is dat cijfer een beetje vertekend. Ik ben benieuwd of het mij lukt, maar ik ben alvast op goeie weg, want ik ben al aan mijn tweede bezig sinds mijn verjaardag.
 2. De 25 steden zette ik op mijn lijstje omdat het mij zo zeker stimuleert om er nog eens op uit te trekken. Met bezoeken bedoel ik echt erin rondwandelen en niet gewoon eens met de auto doorheen rijden. Dat zou al te gemakkelijk zijn. Bovendien tellen deelgemeentes niet mee als aparte stad, dus bijvoorbeeld Rumbeke en Roeselare tellen maar voor 1. Het is alvast een goede reden om nog eens op roadtrip te gaan!
 3. Ik zit nogal met het probleem dat ik heel vaak tijdschriften koop of ontvang via mijn abonnement voor ik de vorige editie (helemaal) uitgelezen heb. Op dit moment liggen er al drie Flows op mij te wachten die ik nog niet opengeslagen heb. Dat boekje komt maar om de 6 weken uit, dus dat zegt al genoeg… Vandaar de uitdaging om geen nieuwe tijdschriften te kopen tot de vorige allemaal gelezen zijn.
 4. Ik hou enorm veel van kaartjes sturen, dus zette ik de ’25 kaartjes sturen’-uitdaging op mijn lijstje zodat ik toch in minstens 1 uitdaging zal slagen ;-) Alhoewel, 25 is best veel als je Kerstkaarten niet meerekent en niet in het buitenland zit…
 5. Tsja, een boom planten… Je hebt nu eenmaal een hippiehart of je hebt het niet hé.
 6. Ik probeer steeds meer om groen te leven, dus een weekje zonder auto lijkt me wel een leuke uitdaging. Hoewel ik nu al veel met de fiets probeer te doen, denk ik dat het dan pas echt duidelijk zal worden hoe snel iemand in zijn auto stapt voor een kleine afstand. Het lijkt me wel vrij logisch dat ik die week niet voor maart zal plannen ;-)
 7. Ik wilde me in september laatstleden al inschrijven in de avondles Spaans, maar de combinatie met net beginnen werken zou te zwaar geweest zijn. Ik probeer er dit jaar dus zeker werk van te maken.
 8. Ik kook niet graag (wegens een nijpend gebrek aan geduld) en heb het geluk dat zowel mijn moeke als mijn broer heel graag en zeer lekker koken. Omdat het echter niet altijd op hun nek terecht moet komen, probeer ik om vanaf nu een keer om de twee weken te koken. Mijn twee recentste gerechtjes (pompoenschotel en bladerdeeghapjes) vielen alvast in de smaak. Broers, dat wil echter ook zeggen: minstens twee keer per maand vegetarisch!
 9. Uitdaging 9 hangt wat samen met de vorige. Ik wil graag 25 vegetarische gerechten uitproberen die ik nog nooit gegeten heb. Hoewel ik ondertussen al een groot jaar geen vlees meer eet, zijn er nog steeds heel veel recepten die ik nog nooit testte. Ideaal moment dus om daar verandering in te brengen.
 10. Met 10 nieuwe mensen ontmoeten bedoel ik niet de oppervlakkige, vluchtige ontmoetingen zoals een gesprekje met de caissière van de Delhaize. Nee, ik bedoel echt ontmoetingen waar een eventuele vriendschap uit zou kunnen voortkomen. Mensen leren kennen dus en proberen om het contact te onderhouden.
 11. Ik knutsel en bricoleer erg graag, maar vaak komt het er niet van. Meestal zijn Netflix of de laptop aantrekkelijker als ik moe ben. Om mezelf meer te stimuleren om toch nog eens mijn naaischaar, vilt of lijmpistool boven te halen, daag ik mezelf uit om 12 creatieve projectjes uit te voeren en af te werken. De kerstkrans reken ik alvast aan als een geslaagd onderdeel, want dat deed ik na mijn verjaardag.
 12. Tsja, grote kans dat ik het eens een maandje vergeet of er gewoonweg te weinig veranderd is zodat ik bijna beschaamd ben om een update te schrijven, maar als deze uitdaging op mijn lijstje staat, dan kan ik haast niet anders hé. Bijkomend voordeel is dat dit onderdeel niet zo heel moeilijk is om de komende twaalfde december af te strepen. Win-win noemen ze dat.
 13. ’t Schijnt dat het altijd erg leutig is als je een bende bloggers samen zet. Daarom zou ik dat ook graag eens meemaken. De twee voorbije kansen om Kelly van Tales From The Crib te ontmoeten, zijn mislukt wegens andere plannen op de brunch van Boost Your Activity. Tijd om daar verandering in te brengen!
 14. Nummer 14 op de lijst is duidelijk genoeg, denk ik. Ik zat het voorbije jaar schandalig weinig op de fiets, dus dat moet en zal beteren.
 15. Als ik nummer 14 goed uitvoer, komt het meer van de buitenlucht genieten vanzelf in orde, maar ik wil echt veel inspanningen doen hiervoor. Ik merk dat ik enorm veel deugd heb van buitenkomen en bewegen in de frisse lucht, maar zoals bij veel gezonde dingen doe ik dat veel te weinig.
 16. Hoewel het me erg goed lukt om veel te sparen (grootste voordeel van thuis wonen aan het begin van je carrière), wil ik met dit puntje een combinatie maken van minder uitgeven/sparen en bewuster koopgedrag aanleren. Een bloedhekel heb ik aan het woord ‘consuminderen’, maar het is precies wat ik wil doen. Het zal dus voor een maand gedaan zijn met kleren, schoenen, boeken, knutselgerief en andere overbodige spullen. Waarschijnlijk plan ik deze challenge in februari ;-)
 17. Die opgespaarde centjes kan ik dan maar beter uitgeven aan goede doelen die me nauw aan het hart liggen. Als sinds mijn eerste jaar als student doneer ik elke maand aan één of meerdere goede doelen, maar toen ik naar Spanje vertrok, stopte ik ermee omdat ik mijn centjes daar toen nodig had. Ik wil er dus graag opnieuw mee beginnen en deze keer het bedrag wat verhogen. Ik ben er alleen nog niet aan uit of ik die 150€ op één moment zal storten naar verschillende organisaties of het bedrag over de komende 12 maanden zal spreiden.
 18. Opnieuw met yoga beginnen hangt wat samen met weer meer fietsen. In Barcelona ging ik elke week naar de yogales, dus eigenlijk heb ik geen reden waarom ik het in België niet verder zette. Mezelf weer in onmogelijke posities wringen is dus één van de doelen van dit jaar.
 19. Ik hou van thee, ik hou van die kitsch die rond een tea party hangt, ik hou van gezelschap. Dat is het enige dat hierover gezegd moet worden.
 20. Ik roep al sinds het ontstaan van mijn blog dat mijn foto’s beter moeten worden. In tegenstelling tot mijn oudste broer heb ik niet het eeuwige geduld om te wachten op goed licht, de compositie twintig keer te veranderen en al helemaal niet zo’n goede camera als hij. Nu heb ik echter geen excuus meer. Ze moeten echt beter. Wie oh wie kan mij wat initiatie fotografie geven?
 21. Lange tijd heb ik getwijfeld of ik dit puntje wel op de lijst wilde zetten. Alleen gaan wonen zou niet met druk gepaard mogen gaan, dus mezelf verplichten om over een jaar een eigen (huur)huisje te hebben of minstens iets op het oog te hebben, is misschien niet zo’n goed idee. Ik weet het niet, we zien wel.
 22. Heel regelmatig verschijnen online challenges voor bloggers. Ik nam echter nog nooit aan eentje deel of, wat ook vaak gebeurt, ik begin er wel aan, maar hou het niet vol. Deze keer zal ik dus niet plooien.
 23. Door het hele huis slingeren spulletjes rond waarvan ik eigenlijk niet eens meer weet waarom ik er ooit geld aan gegeven heb. Zomaar iets weggooien zou pijn doen aan mijn groene hart, dus daarom wil ik ze liever schenken aan een nieuwe eigenaar. Nu eerst nog 25 voorwerpen selecteren… Afstand nemen van spulletjes lukt me namelijk niet altijd even goed. Deze uitdaging zal dus een goede oefening zijn.
 24. Omdat ik niet volledig wil vastroesten in het idee dat een werkmens gebeiteld zit aan zijn werk, wil ik graag nog eens een impulsieve actie ondernemen en op een mooie morgen beslissen dat ik ’s avonds ergens ga kamperen. Als het goed gaat, draagt deze uitdaging ook nog bij aan het ’25 steden’-puntje.
 25. Tenslotte wil ik me het komende jaar eens 48 uur volledig van het internet afsluiten. Eerst schreef ik ‘computerloos’, maar toen bedacht ik me dat ik daar niet zoveel moeite mee zou hebben. De 4G op mijn gsm niet gebruiken zal echter andere koek zijn, want hoe gemakkelijk is het om het antwoord op een zelfgestelde vraag snel op te zoeken? Ook Facebook, Bloglovin en Instagram worden hier intensief gebruikt, dus hoewel het op het eerste zicht geen moeilijke uitdaging lijkt, durf ik daar nog niet van uit te gaan.

Supporteren jullie het komende jaar om de uitdagingen tot een goed einde te brengen? Welke uitdagingen zie jij lukken en welke eerder mislukken? Laat het me zeker weten in de comments!

*Voor de curieuzeneuzen die willen weten van welke quarterlife crisisgedachten ik heb: Het blijft beperkt tot nu en dan eens in paniek slaan omdat ik geen man of huis heb, maar wel een vaste job waardoor mijn reismogelijkheden ineens erg beperkt worden. Dat laatste klinkt erg verwend, maar als je twee keer in twee jaar voor een half jaar naar het buitenland trekt, dan is het idee dat je voor een lange tijd in België moet blijven erg beangstigend ;-) )

25

8 gedachten over “25 before 25

 1. Leuk lijstje, ben benieuwd naar je updates! Ik hou zelf ook heel erg van zo’n lijstjes; heb er momenteel ook eentje lopen voor mijn 29e verjaardag.

  Waarom reken je kerstkaarten niet mee in die 25? Misschien kan je uit elk van die 25 steden naar iemand een kaartje sturen? :-)

  Like

  1. Ik wou dat liever niet meetellen omdat kerstkaartjes zoiets zijn die je ‘moet’ sturen, het is een traditie. Ik wil liever mensen onverwachts verrassen door zomaar een kaartje te sturen. Goeie tip wel!

   Geliked door 1 persoon

Joepie, reactie!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s