Lotte doet

Die keer dat ik per se zelf een kerstkrans wilde maken

Zo nu en dan krijg ik ineens een kronkel in mijn gedachten die me haast verplicht om meteen, stande pede, onmiddellijk te beginnen knutselen. Dan begin ik als een gek te zoeken naar voorbeelden en de benodigdheden en wil ik zo snel mogelijk aan de slag gaan. Wat ik echter iedere keer weer vergeet, is dat die projectjes meestal ook veel tijd vragen, ik weinig geduld heb en ik bovendien bijzonder perfectionistisch ben. Het is al eens gebeurd dat ik één van mijn vilten werkjes de vuilnisbak in katapulteerde omdat ik niet 100% tevreden was. Het oogje was er namelijk niet perfect in het midden op getekend. Voor mij al meteen een reden om het werkje als afschuwelijk en mislukt te bestempelen. Maar goed, ik probeer daaraan te werken en het lukt steeds beter om met iets minder perfecte knutselwerkjes tevreden te zijn.

Om terug te keren naar mijn kronkels: vorige week waren de deelnemers op mijn werk druk in de weer met kerststukjes in oasis te maken. Omdat ik dat crea-atelier niet begeleid, mocht ik helaas niet deelnemen, maar het bracht me wel op het idee om zelf een kerstkrans te maken. Ik had het gevoel dat mijn werkdag nog nooit zo traag voorbij ging voor het 17u was en ik eindelijk naar de Multibazar kon om de nodige spullen in te slaan. Ziehier het resultaat:

kerstkrans

Is mijn kerstkrans perfect? Nee, verre van zelf. Ik zag al meteen na het afwerken heel wat verbeterpunten en er blijven er maar bijkomen. Gelukkig heb ik ondertussen al het verstand om te denken dat die foutjes er net voor zorgen dat het iets unieks is. Heel cliché, ik weet het, maar het helpt. Ik ben wel nog altijd erg blij met de kleurenkeuze. Ik koos bewust voor lichte tinten, omdat dat het best past bij onze kerstboom. Op die manier wordt het ook minder snel schreeuwerig.

Uiteindelijk ben ik dus wel blij met het resultaat, maar tijdens het creeëren ervan heb ik een paar keer serieus gevloekt. Vooreerst blijkt het project duurder uit te draaien dan verwacht.  Je hebt heel wat bollen nodig en hoewel de Multibazar vrij goedkope setjes in hun assortiment hebben, betaalde ik alles samen toch meer dan 35€. Wie denkt dat de Action mij had kunnen redden: daar heb ik het ook geprobeerd, maar als je ietwat mooie versiering wil, dan moet je daar ook meteen in het wat duurdere assortiment zoeken. Op zich valt het dus allemaal wel mee, maar ik had gedacht om er met een euro of 10, 15 vanaf te zijn. Dat is misschien wel goed om te weten voor je helemaal geïnspireerd raakt en er zelf aan wil beginnen.

Mijn vingers werden een paar keer verschroeid door het lijmpistool, ondanks het feit dat ik handschoenen droeg. Dat kan ook te wijten zijn aan mijn eigen lompheid.

De belangrijkste conclusie was echter de volgende: het is een erg tijdrovend werkje. Daar heb ik geen problemen mee, want ik knutsel graag en voel me dan nuttiger dan tijdens een avondje hersenloos naar Netflix kijken, maar ik geef het maar mee aan degenen die zich zelf aan zo’n kerstkrans willen wagen.

Wat heb je nodig?

 • Een ring in piepschuim. De diameter kan je zelf kiezen, er bestaan veel verschillende formaten.
 • Héél veel ballen, in verschillende kleuren (of verschillende tinten als je binnen hetzelfde kleur wil blijven). Ik had zo’n zestig grote ballen (60mm) in verschillende kleuren en een honderdtal kleintjes (25mm) gekocht en ik overdrijf niet als ik zeg dat ik van die grote ballen meer dan de helft gebruikt heb. Van de kleintjes had ik er minder nodig, maar aangezien ik graag wat verschillende kleurtjes wou, moest ik wel meerdere pakjes kopen. Het spreekt voor zich dat de hoeveelheid ballen afhankelijk zal zijn van de diameter van je isomoring.
 • Een lijmpistool
 • Handschoenen, om jezelf tegen de lijm te beschermen. Het plakt namelijk erg goed vast, dat kan ik je verzekeren.
 • Water, om je vingers af te koelen nadat er lijm op je handschoen druppelde en je de warmte erdoorheen voelt schroeien
 • Tijd en geduld

Hoe ga je aan de slag?

Eigenlijk is het bijzonder simpel. Men neme zijn lijmpistool, men neme een kerstbal naar keuze en plakt die vast aan de ring. Men probeert om de ring volledig te vullen met grote ballen tot er nog maar weinig piepschuim te zien is. Men neme de kleine balletjes en vult de overgebleven gaatjes op tot de ring er mooi gevuld uit ziet.

Nog een kleine tip van de ervaringsdeskundige: soms is het beter om eerst eens je kerstballen op elkaar te leggen zonder ze meteen vast te lijmen. Vaak zal je dan zien dat wanneer je ietwat herschikt, het resultaat mooier zal zijn of dat de kleurencombinatie minder mooi uitvalt dan gedacht.

Het komt dus neer op schikken, herschikken en vastlijmen. Simpel als wat, toch?

Wat vinden jullie van mijn kerstkrans? Houden jullie er ook van om je met zulke projectjes bezig te houden?

8 gedachten over “Die keer dat ik per se zelf een kerstkrans wilde maken

 1. Ik zag op Pinterest een filmpje van een vrouw die een metalen kleerhanger als basis gebruikte (omwrikken tot een cirkel) en er gewoon heel veel kerstballen aanhing. Dan hoef je niet te knoeien met een lijmpistool en kan je ze nadien nog voor iets anders gebruiken. Al vind ik jouw versie ook heel tof! Niet zo streng zijn vor jezelf, dat is nergens voor nodig.

  Like

 2. Hahaha, “Water, om je vingers af te koelen nadat er lijm op je handschoen druppelde en je de warmte erdoorheen voelt schroeien”. De pijn op zich vind ik natuurlijk helemaal niet grappig, wél de manier waarop je het beschrijft :-)

  Ik herken dat perfectionisme heel erg: in mijn hoofd ziet zo’n knutselproject er altijd perfect uit tot ik er dan aan begin en blijkt dat ik weliswaar een beetje handig ben, maar nu eenmaal geen knutselwonder. Ook hier een oefening dus om gewoon blij te zijn met mijn geknutsel. Al zie ik bij de jouwe écht wel geen reden tot ontevredenheid hoor, heel mooi en origineel gedaan!

  Geliked door 1 persoon

Joepie, reactie!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s