Lotte leest & kijkt

Films om te zien: november

Het is ondertussen al een publiek geheim dat ik ontzettend verslaafd ben aan films en series bekijken. Ik kan haast nooit meepraten over actuele tv-programma’s, maar noem een film en de kans is groot dat ik hem heb gezien. Dus ik dacht: waarom maak ik daar geen rubriekje van? Op het einde van de maand een paar films delen die ik al dan niet het bekijken waard vond. Bij deze…

Afgelopen maand was ik zo hooked aan The Walking Dead dat ik weinig films bekeken heb. Ik vond wel de tijd om twee keer naar de cinema te gaan, dus dat compenseerde dan weer.

Spectre

maxresdefault

Het is een mirakel dat ik de nieuwste James Bond zowaar in de cinema ging bekijken. Vroeger was ik namelijk absoluut geen fan van de films, tot grote ontzetting van H. die ze zowat allemaal heeft gezien. Als hij voorstelde om de oude films eens te herbekijken, zei ik resoluut nee. Daar kwam echter verandering in toen Daniel Craig op het toneel kwam. Het heeft niets met de acteur te maken, maar sinds hij de hoofdrol speelt, zit er volgens mij wat meer diepgang in het personage waardoor ik het een pak boeiender vind. Natuurlijk, de films draaien nog steeds rond actie, spanning en (zoals wij het in het West-Vlaams zo mooi kunnen zeggen) skietn en busn. Dat is in Spectre niet anders.

Wanneer Bond de instructies uit de videoboodschap van de vorige M opvolgt, wordt hij ineens geconfronteerd met zijn verleden. Terwijl hij een louche organisatie moet ontmaskeren, voert M een zware strijd om de Britse geheime dienst bestaande te houden.

Spectre duurt zo’n 2,5 uur, maar het verhaal heeft me geen seconde verveeld. Zoals gewoonlijk wordt er weer veel met namen gegooid waardoor ik soms mijn hersens eens moet pijnigen, maar dat wordt dan weer goedgemaakt door de stukjes brainless entertainment bij de vele ontploffingen en talrijke vuistslagen. Ik ben niet meteen van plan om bij elke nieuwe Bondfilm naar de bioscoop te gaan, maar ik heb er deze keer alvast geen spijt van. Er is echter één puntje van kritiek: Monica Bellucci de nieuwe Bondgirl noemen, vind ik zwaar overdreven. Ze komt alles bij elkaar misschien vijf minuten in beeld…

Black Mass

black-mass-image01.jpg

Enkele weken later vroeg tante J. of ik zin had om mee te gaan naar de avant-première van Black Mass. Dat is een vraag die je mij geen twee keer moet stellen, dus wat later zat ik voor de tweede keer van bioscooppopcorn te smullen.

In Black Mass wordt de samenwerking tussen Whitey Bulger en de FBI belicht. Whitey Bulger is een gewelddadige crimineel uit South Boston die in de jaren ’70 berucht was. FBI-agent John Connolly, die samen met Whitey opgroeide, kan de gangster overtuigen om informant te worden en zo samen de Italiaanse maffia met de grond gelijk te maken. Nadat ze daarin slagen, loopt de samenwerking echter volledig uit de hand. Bulger glipt steeds door de mazen van het rechtssysteemnet en wordt daardoor steeds machtiger en meedogenlozer.

Ik had eerlijk gezegd geen flauw benul waar Black Mass over ging, dus ik keek zonder enige verwachtingen. Dat bleek een goed idee te zijn, want als ik die wel had, werd ik waarschijnlijk teleurgesteld. Hoewel het zeker geen slechte film is en de sfeer meteen goed wordt neergezet (lees: erg grauw en donker, ideaal voor het verhaal), vond ik dat er toch iets ontbrak. Ik weet alleen niet wat. Ik probeerde een hele tijd te bedenken wat de film aantrekkelijker zou maken voor mij, maar ik kan geen bepaald aspect aanduiden. Hoewel het op zich dus geen afrader is, zou ik ook niet iedereen aanporren om te zeggen dat het op hun ‘te bekijken’-lijstje moet staan. Tussen haakjes: Benedict Cumberbatch die Amerikaans spreekt, dat is écht onnatuurlijk. De transformatie van Johnny Depp is dan wel weer helemaal geslaagd.

Still Alice

still-alice

Deze film met Julianne Moore is er eentje waar je helemaal niet blij van wordt. Het stond al een hele tijd in de wachtrij tot ik er eens tijd voor vond en achteraf gezien ben ik blij dat ik niet eens zomaar tussendoor heb gekeken. Door echt te wachten tot ik het geschikte moment vond, kon ik me helemaal inleven in het trieste verhaal.

Alice is professor taalkunde en doet die job met hart en ziel. Ze begint echter steeds vaker kleine dingetjes te vergeten. Wanneer de gaten steeds groter worden, laat ze zich onderzoeken en de diagnose is bikkelhard: een zeldzame vorm van Alzheimer op zeer jonge leeftijd. Terwijl ze geestelijk steeds verder aftakelt, heeft de ziekte ook steeds meer impact op haar huwelijk en de relatie met haar drie kinderen.

Heel mooie film die het proces van dementie op een pijnlijke manier durft bloot te leggen. Ik werd in ieder geval nog eens geconfronteerd met mijn angst om dement te worden…

Welke films heb jij afgelopen maand gezien? Heb je aanraders voor mij?

7 gedachten over “Films om te zien: november

 1. Dat was mijn kritiek ook: Bellucci komt amper vijf minuten in beeld, dat kan je toch geen Bondgirl noemen?

  Ik heb Bond altijd wel gevolgd, maar sinds Daniel Craig Bond is boeit het mij net iets meer. Enerzijds omdat Bond inderdaad wat meer diepgang heeft gekregen, maar – eerlijk is eerlijk – omdat ik Daniel Craig gewoon een heerlijke vent vind! :-)

  Geliked door 1 persoon

 2. Ok, skietn begrip ik, maar wat is busn?

  Wel grappig dat jij drie films op een maand weinig vind, ik nam mij op mijn verjaardag voor om er wat vaker te bekijken en zit nu na een half jaar aan acht films en dat is voor mij best wel veel :-)

  Like

  1. ‘Nen bus’ (wordt niet uitgesproken als het vervoermiddel bus, ik heb alleen geen idee hoe ik het fonetisch dan wel moet schrijven) is een harde klap of ontploffing. Een film vol skietn en busn is dus een film vol (overdreven) actie :-)

   Like

Joepie, reactie!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s