Lotte doet

Die keer dat ik zelf brood bakte

Het stond al heel lang op mijn wishlist van activiteiten, maar om één of andere reden kwam het er nooit van: brood bakken. Nu ik elke woensdagnamiddag in bakmodus ga door de kookactiviteit met de deelnemers op mijn werk en vandaag een vrije dag had (jippie! Niet vanzelfsprekend in de hulpverlening, thuis zijn op een feestdag), besloot ik om het er toch eens op te wagen. Gewapend met een zak bloem van de Aveve, verse gist en een brood van de bakker als back-up – je weet maar nooit dat het op een gigantische flop uitdraait en we geen eetbaar voedsel zouden hebben – ging ik aan de slag.

Dankzij de goeie tips van Joeri, de man van mijn nicht, was ik uiteindelijk vrij gerust in de slaagkansen. Goed kneden en zeker de rusttijden respecteren, dat was in mijn geheugen geprent. Dat eerste zorgde er in elk geval voor dat ik mijn work-out voor de armen alvast al achter de rug heb.

Voor dit eerste experiment hield ik het bij gewoon bruin brood. Aangezien ik nog niet goed wist wat te verwachten, durfde ik geen risico’s nemen met specialere smaken zoals speltbrood of multigranenspecial.  De keuze in de Aveve is in ieder geval groot genoeg om nog een lange tijd volop uit te kunnen testen welke broodjes me het meest bevallen.

Ik volgde het recept op de achterkant van de zak nauwgezet, met de exacte hoeveelheden van de ingrediënten en de temperatuur van de oven. Het resultaat is echter dat ik nu weet dat dit echt een kwestie van trial and error is. De baktijd (30 minuten) is wel ideaal, maar 220 graden bleek toch iets te hoog naar mijn goesting. De korst is bruiner dan ik wil, want ik heb mijn brood graag lichtgebakken. De volgende keer probeer ik het op 210 graden en blijf zo zoeken naar het beste resultaat. De foto is niet ideaal, want het was al donker, maar hé, ik had echt geen zin om tot morgen op het daglicht te wachten om de perfecte foto te kunnen nemen. Grote kans dat het vanavond al tot de laatste kruimel is opgepeuzeld.

PhototasticCollage-2015-11-11-17-52-35

De smaak bevalt me namelijk wel erg goed. Er zit een ietwat zoutige smaak in het brood, dus ik denk erover om bij de tweede poging wat minder zout in het deeg te gooien. Proefkonijn (hah, woordgrapjes. Love it.) PJ vond dan echter weer dat het niet nodig is om te minderen. Het is dus een kwestie van oefenen en uitproberen, maar al bij al vind ik mijn broodje geslaagd. Ik ben alvast van plan om het regelmatig eens te doen, al is het maar omdat ik mij dan een vlijtig huisvrouwtje voel ;-)

174a87cd6ba1a6f78e259c8eb8693427

Hebben jullie ooit al zelf brood gebakken? Of zegt het jullie helemaal niets?

8 gedachten over “Die keer dat ik zelf brood bakte

  1. Niet zo: je moet het deeg eerst zo’n twintigtal minuutjes kneden. Dan laat je het deeg 45 minuten rusten, nog eens 2 minuutjes kneden en opnieuw 45 minuten laten rusten. Dan kan het al in de oven :-)

   Geliked door 1 persoon

 1. Hoera voor vers brood! Zoo lekker én je huis ruikt dan altijd zo lekker :-)

  Wij zijn zodanig zware fan dat we tegenwoordig altijd zelf brood bakken. We hebben wel een keukenmachine die het kneden doet, dat helpt wel ;-)
  Qua rusttijden zijn wij ondertussen al een pak minder strikt, als het echt snel moet gaan, gaan we voor: kneden – half uur rusten – half uur bakken. Al proberen we de rusttijden wel wat langer te houden, maar ’t is soms wel praktisch te weten dat het in een uurtje kan als het moet.

  Like

  1. Bedankt voor de tips, dan zak ik misschien meteen wat meer. Voorlopig ga ik me nog geen machine aanschaffen, maar het lijkt me inderdaad wel aangewezen als je altijd zelf je brood bakt :-)

   Geliked door 1 persoon

 2. Joeri is inderdaad koning 👑 in brood 🍞 bakken. Wij gebruiken geen kneedmachine meer, want met de hand kneden is zo veel lekkerder. (of het zal tussen mijn oren zitten) We gebruiken ook nooit teveel zout in ons broodje x succes 😤 en vandaag op mijn vrije dag authentieke vol-au-vent gemaakt. Mmmmm

  Like

 3. Ziet er mega goed uit! Ik heb nog nooit zelf brood gebakken, maar het staat wel op mijn ‘to-do-list’. Stom dat ik er maar geen tijd voor vrij maak. Vers brood is zo heerlijk. Ik ben een echte brood eter en goed brood is ook het gene (naast een goed kopje thee) wat ik het meeste mis als ik aan het reizen ben.

  Like

Joepie, reactie!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s