Lotte is

What not to do in het verkeer, volgens mij

Vorige week stond ik in de Decathlon. Dat is op zich niets speciaals, ware het niet dat mijn innerlijke Jani Kazaltzis (mijn hero!) tranen met tuiten huilde. Ik moest me namelijk bezondigen aan een absolute fashion no-go: een regenbroek kopen. Ja, je leest het goed. Ik loop er graag goedgekleed bij en vond het dan een absolute verschrikking om een regenbroek te moeten passen, maar soms neemt mijn verstand het over en gaat veiligheid boven uiterlijk. Ik ga namelijk drie à vier keer per week met de fiets werken, dus met de winter die eraan komt en het feit dat ik al eens bijna omver ben gereden (voor een opfrisser, lees hier) heb ik besloten dat ik zo’n waterdichte en reflecterende broek wel kan gebruiken. Nu alleen maar hopen dat ik niet al te vaak iemand tegenkom die ik ken. ;-)

Je zou kunnen zeggen ‘als je het zo erg vindt om een regenbroek te moeten dragen, waarom ga je dan niet gewoon met de auto naar je werk?’. Wel, dat heeft meerdere redenen. Ten eerste ben ik nogal groen van gedachtengoed en ben dus elke keer blij als ik gefietst heb dat ik alweer geen auto heb gebruikt. Tien kilometer fietsen per dag is helemaal niet veel of lastig. Ten tweede spaar ik ontzettend veel geld uit. Ik moest wel investeren in een goeie fiets (en dat kost al eens wat, kan ik je verzekeren), maar behalve het aankoopbedrag en een onderhoudsbeurt eenmaal per jaar kost het mij helemaal niets. Integendeel, ik krijg er zelfs nog geld voor. Ga je met de auto werken, dan betaal je elke maand een groot bedrag aan brandstof. En ten derde heb ik er bewust voor gekozen om geen auto te kopen. Het geld dat ik anders zou moeten uitgeven aan benzine, verzekering, taxen en afbetalingen kan ik nu gewoon lekker sparen. Op dit moment kan ik nu en dan de auto gebruiken die ik met mijn broer deel en dat volstaat. Mocht ik over een tijd een andere job hebben waarbij het niet meer mogelijk is om met de fiets te gaan, dan zie ik dat dan wel weer.

Op woensdag ga ik wel met de auto naar Rumbeke, omdat ik dan een halfuur vroeger moet beginnen en om half 8 vertrekken is voor zo’n slaapmarmot als ik ietwat te vroeg. Elke woensdagavond weer ben ik blij dat ik de andere dagen niet, of eerder minder, geconfronteerd word met irritante autobestuurders. Want frustraties, die heb ik. Meestal geef ik daar verbale uiting aan, tot op het moment dat mijn kleine nichtje eens vanop de achterbank vroeg waarom ik altijd zo boos was als ik aan het stuur zat. Dat was wel efkes confronterend, maar gelijk had ze. Ik zit heel vaak te vloeken en te roepen naar de wegpiraten die ik tegenkom op de baan. Ik presenteer jullie, mijn grootste frustraties in het verkeer:

Geen voorrang van rechts verlenen
Als ik een euro kreeg voor elke keer dat ik geen voorrang kreeg aan dat T-punt vlak voor ons huis, dan kon ik elk jaar zeker 1000 euro sparen.

Geen richtingaanwijzers gebruiken

♣ Remmen zonder aanwijsbare reden
Op de autostrade ineens op je rem gaan staan, aaaaargh. Het zorgt alleen maar een schrikeffect bij andere bestuurders, waardoor iedereen ineens gaat remmen.

Je auto bijna in de prak rijden omdat je absoluut geen voorrang wil geven
Meer concreet: Als we uit onze garage rijden (weer op dat T-punt), rijden vele andere bestuurders liever bijna tegen de gevel van het huis aan de overkant bij het uitwijken en in een bocht om ons heen rijden dan dat ze een minuutje wachten zodat wij kunnen uitrijden.

Niet galant zijn voor voetgangers
Hoe moeilijk is het om te remmen aan een zebrapad?

♣ Te traag rijden
50 waar 70 mag, 90 op de autostrade… Dat snap ik niet, al zeker als zich daardoor een sliert auto’s achter je opstapelt.

Gatplakken

♣ Gatplakkers die je voorbij willen steken en die dan, wanneer ze dan voor je rijden, ineens vertragen

♣ Voetgangers die oversteken zonder kijken

♣ Fietsers zonder licht
Al gaat het hier eigenlijk meer om bezorgdheid dan om ergernis, toch snap ik niet dat je zo je leven wil riskeren

♣ Absoluut geen ruimte willen laten als iemand wil invoegen

♣ Sms’ers achter het stuur

♣ Parkeren op twee parkeerplaatsen, met één auto welteverstaan

♣…

Merk op dat dit lijstje niet-limitatief is. Het is al vrij uitgebreid, maar op een slechte dag durf ik me aan alles te ergeren. Ik bevroeg ook even mijn broers aan hun ergernissen. Waar de oudste dezelfde frustraties kende als ik, reageerde mijn jongste broer met ‘ik stoor mij aan mensen die zich zitten te ergeren in de auto’. Oké, dat was duidelijk. :-)

Waaraan ergeren jullie zich in het verkeer?

vintage-traffic

9 gedachten over “What not to do in het verkeer, volgens mij

 1. Eén van mijn grootste ergernissen zijn mensen die hun gsm bovenhalen achter het stuur, en ik kan er al helemaal niet tegen als ik er naast zit. Ik kijg daar de kriebels van. En nog eentje: fietsers die door het rood fietsen. Daar kan ik (ook als fietser) absoluut niet tegen!

  Geliked door 1 persoon

 2. Haha, herkenbaar, vrees ik! :-)

  Al staat mijn grootste ergernis er nog niet bij: op de autostrade op het middenvak rijden als er rechts niemand rijdt. Het is VERPLICHT om rechts te houden, maar vooral: ge rijdt in de weg van mensen die u voorbij willen en van het eerste naar het derde rijvak moeten uitwijken i.p.v. gewoon naar het tweede en weer terug. Aaaaargh, zot kan ik daar van worden. Maar voor de rest, pure zen jong, dat verkeer ;-)

  Like

 3. Ik moet binnenkort ook 14km enkel fietsen, dus ik ga ook de Decathlon eens induiken voor een regenbroek. Hoewel ik ook al eens van een regenrok gehoord heb, die moet je gewoon omknopen. Minder gedoe!

  Like

 4. Wow….. wat een lijst. Rijd je nog wel relaxed ;)

  Ik erger me vooral aan het niet gebruiken van knipperlichten en parkeren waar het niet is toegestaan. Maar ook aan bestuurders die voorrang geven aan voetgangers of fietsers waar het dus níet moet.

  Geliked door 1 persoon

  1. Hahaha, ja hoor. De ene keer ben ik al wat meer geërgerd dan de andere keer, maar meestal rij ik vrij op mijn gemak. Dan zou jij je waarschijnlijk aan mij ergeren, want ik stop wel altijd voor fietsers en voetgangers, zeker als het regent :-)

   Like

Joepie, reactie!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s