Lotte leest & kijkt

Films om te zien: september

Het is ondertussen al een publiek geheim dat ik ontzettend verslaafd ben aan films en series bekijken. Ik kan haast nooit meepraten over actuele tv-programma’s, maar noem een film en de kans is groot dat ik hem heb gezien. Dus ik dacht: waarom maak ik daar geen rubriekje van? Op het einde van de maand een paar films delen die ik al dan niet het bekijken waard vond, gerangschikt volgens genre. Bij deze…

Aaaaaah, de Fortis Film Days! Die vier dagen per jaar behoren naast de Oscars toch bij de hoogtepunten van het jaar voor filmfanaten als ik. Ondertussen onderging het al een naamsverandering naar BNP Paribas Film Days, maar het concept blijft nog steeds hetzelfde. Elke film in de deelnemende bioscopen kosten dan maar vier in plaats van de reeds veel te dure negen euro. Tja, dat hoef je mij geen twee keer te zeggen natuurlijk. Tussen 23 en 26 september ging ik maar liefst drie keer naar de cinema. Gelukkig liet ik mij geen drie keer gaan met de popcorn ;-) Welke films ik bekeek en hoe ik ze vond, lees je hier.

Everest

Everest-Gallery-02

De eerste film die ik ging bekijken, is gebaseeerd op het waargebeurde verhaal van twee groepen bergbeklimmers die in 1996 de Mount Everest beklommen. De ene groep stond onder leiding van Rob Hall, de andere werd gegidst door Scott Fischer. Hoewel ze beiden veel ervaring hadden, maakten ze de fout door ondanks slechte weervoorspellingen toch naar de top te klimmen. Ze kwamen in een grote storm terecht en acht personen kwamen om het leven.

Ik hoor het jullie al denken, ‘een waargebeurd verhaal, het zal weer één en al drama zijn’. Ik vond eigenlijk dat het erg goed meeviel. Ik had nooit het idee dat het verhaal veramerikaanst was (lees: alles uitvergroot, overdreven en veel te melig) en dat is altijd een zeer cruciaal punt voor mij. Ik betrapte mezelf er wel op dat ik ergens aan het einde gromde dat het echt niet kon dat één van de overlevenden nog leefde, maar aangezien hij degene is die het oorspronkelijke boek schreef, moest ik mezelf even tot de orde roepen ;-)

Moet je flitsende scènes of diepgaande dialogen verwachten bij Everest? Nee. Is het de moeite waard om de film te bekijken? Zeker wel, vooral als je het niet erg vindt om eens weg te stappen van de blockbusters en je op een minder spectaculaire film te richten.

Terug naar morgen

2016_03_30_avondfilm_terug_naar_morgen_02_v

Vroeger vond ik nooit iets aan Vlaamse films. Ik weet niet of dat lag aan de kwaliteit ervan of aan mijn puberteit, maar ik vond ze niet te pruimen.  De ommezwaai is gekomen met Loft, Rundskop en meer van die zotgoeie films. Nu geef ik ze veel vaker een kans en ook Terug naar morgen stelde me niet teleur.

Viktor is een bekende wetenschapper die samen met zijn doctoraatsstudent Titus een belangrijke ontdekking doet. Ze zijn er namelijk in geslaagd om e-mails naar het verleden te sturen. Aangezien de vrouw van Viktor in haar jeugd een ongeval meemaakte en daardoor in een rolstoel belandde, kan hij het niet laten om hun verleden te veranderen. Hij kiest ervoor om een tragische gebeurtenis wat bij te sturen, maar dat blijft niet zonder gevolgen.

Hoewel ik eigenlijk niet zo’n fan ben van films over wetenschap en verre toekomstmuziek, vond ik Terug naar morgen echt een mooie film. Ik was aangenaam verrast door de durf van de regisseur om een science fictionverhaal te maken, want dat hebben we in Vlaanderen nog niet vaak (of zelfs nooit?) gezien. Of het wetenschappelijk ook echt mogelijk is om mails naar het verleden te sturen, daar heb ik geen flauw benul van. Dat deed echter geen afbreuk aan het kijkplezier. Aanradertje!

Solace

Het derde bioscoopbezoek in vier dagen deed ik in Utopolis in Mechelen. Daar was ik nog nooit geweest en wauw, een groot verschil met de Kinepolis. Het aanbod liep gelijk, maar ik was vooral onder de indruk van de beenruimte. Ik ben een mini, maar ik vond het aangenaam om eens echt languit naar een film te kunnen kijken. Enfin, over naar de film:

Tot aan het begin van de film had ik eigenlijk enkel een vaag idee waar het verhaal over ging. Ik had iets gelezen over een detective en het feit dat Anthony Hopkins meespeelt. Dat was het. Toen ik ineens doorhad dat er een helderziende in betrokken zou worden, begon ik al wat te vrezen in mijn comfortabele stoel, want serieus? Helderzienden? Gelukkig was dit geen recipe for disaster.

Er is een seriemoordenaar aan het werk, maar de detectives van dienst tasten in het duister wat betreft het motief en de keuze van de slachtoffers. Ten einde raad gaan ze aankloppen bij een bevriende helderziende die vroeger ook al had geholpen bij moordzaken, maar zich sinds de dood van zijn dochter helemaal had teruggetrokken uit het publieke leven. Het is geen verrassing dat de man na de eerste weigering uiteindelijk toch zijn diensten opnieuw aanbiedt. Samen gaan ze op zoek naar de moordenaar, maar dat blijkt makkelijker gezegd dan gedaan, want die lijkt hen steeds een stapje voor te zijn…

Had ik op voorhand meer aandacht besteed aan de synopsis, dan was ik waarschijnlijk nooit de filmzaal binnengestapt. Alle films met bovennatuurlijke elementen heb ik sinds het trauma van de bucht als Paranormal Activity afgezworen. Misschien heb ik daardoor al meerdere goeie films mislopen, want eerlijk is eerlijk, Solace hield me wel in spanning. De flitsende beelden waren voor mijn vermoeide hersenen om middernacht soms wat moeilijk te verwerken, maar het hield de vaart er wel in. Zoals wel vaker beleefde ik een paar keer de schrik van mijn leven, want niet alle visioenen die de helderziende kreeg, waren even aantrekkelijk.

Was het een leuke film om te zien? Dat zeker, het entertainend gehalte ligt hoog genoeg. Is het een verhaal waarvan ik over een aantal jaren nog de clou piekfijn zal kunnen vertellen, zoals ik bij sommige andere fantastische films wel nog kan? Nee, dat niet. Het verhaal is op zich wel leuk, maar het steekt ook weer niet met kop en schouders uit boven de rest van de nieuwe lading prenten.

Vorige week bracht ik mijn avonden grotendeels in de cinemazalen door, maar ik heb er absoluut geen spijt van. Steengoeie films die me voor altijd zullen bijblijven, heb ik niet gezien, maar dat hoeft ook niet altijd. Soms is leuk entertainment goed genoeg.

Hebben jullie geprofiteerd van de kortingsactie en zo ja, welke film werd gekozen?

Een gedachte over “Films om te zien: september

Joepie, reactie!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s