Lotte leest & kijkt

The True Cost

the_true_cost_documentary.jpg.662x0_q70_crop-scale

Door de bliksem getroffen, zo voel ik mij. Ik bekeek The True Cost en kon mijn tranen niet tegen houden. Ik ben diep beschaamd omdat ik kleren draag waar mensenbloed aan kleeft, omdat ik nog maar gisteren een paar spulletjes kocht in de Primark en omdat ik een paar weken geleden nog yes dacht toen ik een broek kocht voor 20€.

Wie nog altijd denkt dat goedkope kleren zonder enige consequentie gemaakt kunnen worden, leefde de afgelopen jaren op een verre planeet. Ook ik was mij daar wel bewust van, maar toch slaagde ik erin om dat beeld te verdringen als ik het logo van de Primark of de Forever 21 in het oog kreeg. Het schoot wel eens door mijn hoofd, maar als ik weer een leuke pyjama of t-shirtje zag hangen in mijn maat, overheerste meteen het geluksgevoel.

En nu? Nu zal ik vannacht niet kunnen slapen omdat ik gezien heb hoe een moeder haar kind moest achterlaten en het maar één of twee keer per jaar zal zien, omdat ze veel te lange uren in een fabriek moet werken en haar dochter niet zelf kan opvoeden. Of omdat ik zag hoe in vele dorpen 80 kindjes (per dorp!) met een beperking wonen door de ongezonde lucht en het vervuilde water. En omdat een arbeider stierf nadat hij in elkaar was geslagen omdat hij had durven vragen naar een hoger loon.

Ik zal misschien niet kunnen slapen vannacht, maar dat is maar goed ook. Het heeft te lang geduurd voor mijn ogen open gingen, maar beter laat dan nooit. Het is alleen belangrijker dat ze ook open blijven en ik die documentaire blijf herinneren op het moment dat ik weer aan een of andere goedkope kledingwinkel als H&M of New Look passeer. Waarschijnlijk zal ik niet voor de rest van mijn leven aan de verleiding kunnen weerstaan, maar iedere keer dat het wel lukt, is het toch alweer een stap vooruit. Ga ik in mijn eentje het verschil maken? Uiteraard niet, maar als iedereen denkt dat ze er daarom niet aan moeten meehelpen, verandert er natuurlijk niets.

Misschien vinden jullie mij steeds meer een zaag of een moraalridder, omdat ik ook nog maar amper vlees eet, maar pfff, dan is dat maar zo. Ik hoop gewoon dat jullie ook naar de documentaire kijken en inzien waarom ik hier een blogpost aan wou wijden.

Dan heb ik nog een laatste vraag. Ik zit in twijfel… Wat moet ik doen met de kleren die ik nu heb en waarvan ik weet dat ze niet echt te rechtvaardigen zijn? Blijven dragen lijkt me zo erg, maar de documentaire leerde mij dat kleren aan een ‘goed doel’ wegschenken er meestal in resulteert dat ze op een vuilnisbelt terecht komen en zo de grond kapot vervuilen. Daarnaast is ze gewoon weggooien ook zo stom, want dan draag je enkel bij aan de wegwerpmaatschappij wat het milieu en de werkomstandigheden in ontwikkelingslanden ook niet bepaald helpt. Ik weet het niet. Wat denk jij?

Wie de film wil zien, kan hier klikken of hem bekijken op Netflix.

8 gedachten over “The True Cost

 1. Wow, wat een schokkende documentaire! Ik snap helemaal dat je hier een blogpost over schrijft. Zelf besef ik ook wel dat het niet goed is om goedkope kleren te kopen, maar toch blijf ik het doen. Misschien zou het veranderen als ik die documentaire bekeek. Maar dan vraag ik mij af waar moet je wel kleren kopen? Hoe weet je dat het verantwoorde kleren zijn? En mijn antwoord op jouw vraag: Ik zou die kleren gewoon houden. Je hebt ze nu toch al gekocht. Maar als je je er echt niet goed bij voelt, kun je ze nog altijd naar een kringloopwinkel of persoonlijk aan een goed doel afgeven. Maar wegsmijten zou ik zeker niet doen.
  Liefs Ine

  Like

  1. Bedankt voor je reactie, Ine. Ik had het er ook met mijn moeke over en ze zei dat ik mijn kleren nu gewoon kan verder dragen, maar als ik ze niet meer wil, ik ze naar een goed doel of een voorziening (ik heb mijn connecties als hulpverlener ;-) ) kan brengen. Dat ga ik dus ook doen.
   En van die verantwoorde kleding: je hebt steeds meer winkeltjes die verantwoorde kleding verkopen. Meestal kost het wel een pak meer, maar dan weet je wel zeker dat het ethisch is. Helaas hangt er ook veel van die alternatieve kledij tussen en hoewel ik die ideeën wel deel, heb ik toch weinig zin om er zo uit te zien ;-)

   Like

 2. Dag Lotje,

  Kleren die je in van die kringloop bakken kan steken worden vaak ook verwerkt tot vodden voor scholen. Je kan nooit 100% zeker zijn of een kledij stuk al dan niet door slavernij is vervaardigd. Soms kan de stof die gemaakt is voor een topmerk ook vervaardigd zijn Door kinderarbeid of slavernij. De wereld is daarin zeer verziekt. Snel winst maken in korte tijd. En B.t.w. Ge zijt geen zaag! Hahaha

  Like

 3. Ik vind het ook erg en het is fijn om te lezen dat je er een blogpost over geschreven hebt want het komt nooit genoeg in de aandacht. Ik denk dat ikzelf redelijk goed zit met het niet kopen van goedkope kledij, maar langs de andere kant weten we nu toch maar zelden vanwaar ze werkelijk vandaan komen of in welke omstandigheden ze gemaakt worden …
  Ik zou de kledij die je hebt ook niet wegdoen. Ze zijn gemaakt en je hebt ze gekocht, dus ik denk dat je ze het beste kan dragen of iemand anders er een plezier mee doen.

  Like

 4. Goed geschreven, Lotte! Het is inderdaad schokkend om te zien… En nee, je bent zeker geen zaag of moraalridder. Je hebt het gewoon bij het rechte eind. Ik vind het in ieder geval goed om weten en zal het zeker in mijn achterhoofd houden als ik nieuwe kleren nodig heb!

  Like

 5. In de H&M is er een permanente actie waar je je kleren kan binnen brengen in ruil voor een kortingsbon voor 15% op een artikel. Werkt het systeem naturlijk wel wat in de hand, en ik geef toe dat ik ook niet weet wat er met de kleren gebeurt, maar misschien moet je het gewoon eens vragen, je weet nooit…

  Like

Joepie, reactie!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s