Lotte leest & kijkt

Films om te zien: juni

Het is ondertussen al een publiek geheim dat ik ontzettend verslaafd ben aan films en series bekijken. Ik kan haast nooit meepraten over actuele tv-programma’s (behalve Mijn Pop-uprestaurant, aja!), maar noem een film en de kans is groot dat ik hem heb gezien. Dus ik dacht: waarom maak ik daar geen nieuw rubriekje van? Op het einde van de maand een paar films delen die ik het bekijken waard vond, gerangschikt volgens genre. Bij deze… Deze maand: Spiksplinternieuwe Sci-Fi!

Sci-Fi doet het nooit echt goed bij mij. De meeste films waarbij het om robots of rare wezens draait, vallen niet echt in de smaak. Geef mij maar een film waarbij het lekker spannend wordt. Het toeval wil nu echter dat de laatste weken enkele films uitkwamen die net wel tot dit genre behoren. In de maand juni heb ik me dan ook opgeofferd ( ;-) ) om deze voor jou te bekijken zodat ik er een reviewtje over kan schrijven.

  • Jurassic World

Behoeft deze film echt nog een review voor je hem zou bekijken? Jurassic World moet je gewoonweg gezien hebben, al was het maar omdat de vorige films ondertussen echte klassiekers zijn geworden. Ik was dan ook heel erg content toen een tijd geleden bekend werd dat een vervolg zou worden gemaakt en volgens mij was ik niet de enige. Al maanden hangen de straten hier vol met posters om de prent te promoten. Zelfs op tv werden de vorige films opnieuw uitgezonden om zo alvast wat in de sfeer te komen. Jurassic Park in het Spaans, het is eens iets anders.

Het verhaal van Jurassic World volgt eigenlijk hetzelfde stramien als de vorige films. In het begin is alles één grote vrolijke boel, maar er loopt iets fout waardoor de dinosaurussen ontsnappen en totally crazy gaan. Er zit weer een ietsiepietsie romantiek in (vond ik persoonlijk niet nodig en te voorspelbaar) en er wordt ook weer lustig gegild en gerend.

Wie ooit al met mij een film bekeek, weet dat ik nogal makkelijk op het puntje van mijn stoel gekluisterd zit. Dat was ook het geval bij Jurassic World, maar eigenlijk vooral in het begin. (Ik wil niet verklappen wanneer om spoilers te voorkomen) Na een tijd wist ik al wat zou gebeuren, omdat het verhaal me deed denken aan de eerste film, waardoor het allemaal wat minder spannend werd. Nee, voor het originele verhaal moet je het niet doen. En toch raad ik je aan om te kijken. Je wil toch niet de enige ter wereld zijn die hem niet heeft gezien? Tenzij je een statement wil maken natuurlijk ;-)

640_jurassic_world_embed1

  • Ex Machina

Ex Machina is zo’n typisch voorbeeld van een film die ik nooit spontaan zou bekijken, want robots interesseren me niets, maar op aanraden van H. deed ik het toch. Achteraf gezien begrijp ik zijn enthousiasme. Het gaat dan wel over robots, maar voor een keer worden ze niet geportretteerd als angstaanjagende wezens en worden ze niet ingezet om de wereld te veroveren en de hele bevolking uit te moorden. Het verhaal bevat niet superveel actie waardoor je geen spectaculaire scènes moet verwachten, maar toch vond ik het op geen enkel moment langdradig. Het onverwachte einde is naar mijn mening echt goed gevonden. Wat een verademing na al die films over gestoorde genieën die AI gebruiken om de verkeerde redenen.

Een korte samenvatting:

Caleb, een werknemer van Bluebook, wint een wedstrijd om een soort Turing Test uit te voeren. Dat houdt in dat hij zal omgaan met een AI (Artificial Intelligence) om na te gaan of die robot zou kunnen doorgaan als mens. Ava, de AI, is echter zo geavanceerd dat de test nog een stap verder gaat. Caleb moet uitzoeken of ze in staat is om haar eigen emoties, empathie, communicatie enz. te tonen. Elke avond moet hij zijn bevindingen rapporteren aan Nathan, de eigenaar van Bluebook en tevens de ‘uitvinder’ van Ava. Caleb leert echter al snel dat iets niet helemaal pluis is.

salto-machina-fondo

  • Mad Max: Fury Road

Eerlijk gezegd had ik geen enkel idee waarover de film ging toen ik hem downl… op een bepaalde manier verkreeg. Ik zag alleen dat hij een goeie score kreeg op IMDB (dé bijbel voor filmliefhebbers en één van de websites die het vaakst in mijn browsergeschiedenis voorkomen) en Charlize Theron en Tom Hardy, twee van mijn favoriete acteurs, de hoofdrollen op zich namen. Dat is voor mij al reden genoeg om de film een kans te geven.

Maar, als iemand me op voorhand had gezegd dat ik naar een verhaal zou kijken waarbij het vooral draait om vreemde creaturen, een zeer zanderige omgeving en heel veel vechten, dan was ik er waarschijnlijk nooit aan begonnen. Het bevat namelijk zowat alle elementen waarvoor ik andere films geen blik waardig zou gunnen.

En toch ben ik blij dat ik gekeken heb! Ja, ik kan het zelf amper geloven, maar ik vond Mad Max: Fury Road eigenlijk best goed. Het verhaal is allesbehalve diepgaand en er wordt eigenlijk nergens duiding gegeven over hoe de aarde zo veranderde, maar al vanaf het eerste gevecht, de openingsscène, werd ik helemaal in de film gezogen. Ik heb hem zonder enige pauze uitgekeken en dat gebeurt slechts nu en dan eens. Misschien is dat een signaal dat ik vanaf nu wat meer kansen moet geven aan films die me op het eerste zicht helemaal niet aanspreken.

En Charlize Theron, dat is en blijft toch een ontzettend knappe madam. Met of zonder haar.

Een korte samenvatting:

De wereld is veranderd in één grote woestijn. Water is er amper en de lucht is zwaar vervuild. Geen ramp voor Immortan Joe. Hij en zijn zonen ademen via zuurstoftanks propere lucht in en hebben onbeperkt toegang tot water. Hij zet slechts af en toe de kranen open voor zijn volgelingen om ze zo onder zijn duim te houden. Die volgelingen worden letterlijk geproduceerd door de vrouwen die hij systematisch bezwangert.

Furiosa, een van zijn bevelhebbers bij de strijd naar grondstoffen, keert zich tegen hem. Ze wil terug naar ‘de groene plaats’ waar ze ooit werd geboren. Ze neemt de vrouwen heimelijk mee en tijdens een van de ritten op zoek naar grondstoffen probeert ze te ontsnappen. Mad Max, een gevangene van Immortan Joe, voegt zich bij hen, maar dan wordt de achtervolging ingezet. Zullen ze de ‘groene plaats’ bereiken?

FURY ROAD

Wie had dat ooit gedacht: Ik die drie Science Fictionfilms zou bekijken en ze ook nog entertainend zou vinden? Persoonlijk vond ik Ex Machina de beste van de drie en vind het dan ook onterecht dat Mad Max een hogere score krijgt op IMDB, maar dat zal wel persoonlijke smaak zijn. Nu direct zeggen dat ik vanaf dit moment veel vaker naar Sci-Fi zal kijken, is waarschijnlijk overdreven, maar ik was toch aangenaam verrast.

Welke van bovenstaande films heb jij al gezien of zou je graag willen bekijken?

3 gedachten over “Films om te zien: juni

Joepie, reactie!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s