Lotte is

1000 vragen

‘Flow is een tijschrift zonder haast, over klein geluk, andere keuzes en simpeler leven’

Ik ben misschien al niet meer objectief, maar Flow is het allerboeiendste tijdschrift dat ik ooit heb gelezen. Sinds ik een abonnement heb gekregen, maakt mijn hart elke zes weken een vreugdesprong als ik zie dat er weer een nieuwe editie is aangekomen. Een tijdje geleden zat er een boekje bij, met 1000 vragen aan jezelf. Sommige simpel, andere vereisen wat meer denkwerk. Het leek me wel leuk om er een paar in te vullen en die op mijn blog te delen. Nu en dan zal ik er zo’n 10 willekeurig uitkiezen en eerlijk te beantwoorden. Deze week: de eerste 10!

1. Geloof je in leven na de dood?

Direct al een zware vraag om mee te beginnen. Mijn ‘ik sla mijn boekje op een willekeurige pagina open en wijs met mijn ogen dicht een vraag aan’-techniek werkt alleszins. Maar ik kan kort op deze vraag antwoorden. Nee, ik geloof niet in leven na de dood. Ik zou het wel graag doen, want volgens mij kan je daar veel troost uit putten, maar ik ben graag realistisch en denk ook niet dat het kan.

Ik praat soms wel met mensen uit mijn omgeving die overleden zijn, maar dan doe ik dat tegen hun foto en omdat luidop praten en denken mij helpt om mijn gedachten te ordenen, niet omdat ik geloof dat ze mij kunnen horen. Máár, ik heb wel respect voor mensen die wel in leven na de dood geloven, zolang ze mijn mening ook respecteren.

2. Wat ligt er op jouw nachtkastje?

Er zijn een paar dingen die er altijd zijn: een lampje met bloemenmotiefje op en een grote lichtroze fotokader, een flesje water en mijn bril (als ik slaap, that is). De andere dingen die op mijn nachtkastje liggen, verschillen al eens van dag tot dag. Meestal vind je er wel iets om te lezen: mijn tablet, een papieren boek of een tijdschrift. Heel dikwijls slingeren er ook juwelen rond, als ik weer maar eens vergeten ben om mijn oorbellen uit te doen in de badkamer. Tot mijn eigen ergernis laat ik ze per ongeluk altijd liggen, waardoor er na een tijd een hele stapel ligt.

3. Wat mag niet op een goed feest ontbreken?

Goeie muziek, want ik ben nogal een danser. En leuke mensen, want wat heb je aan een feest waar je niemand kent en iedereen ongelofelijk saai blijkt te zijn? Het eten, de drank en de locatie spelen bij mij niet zo’n rol.

4. Heb je ergens spijt van?

Ik heb maar van heel weinig dingen spijt, want meestal komt er uit een slechte beslissing wel iets goed (cliché cliché). Zo was de keuze om talen te gaan studeren niet bepaald een geslaagde, maar ik kreeg er wel een beste vriendin bij, leerde mijn toen nog toekomstig lief kennen en ontwikkelde mijn talenknobbel zich nog wat meer.

Maar ja, soms heb ik wel wat spijt. Zo wou ik dat ik eerder had ingezien dat een bepaalde persoon niet goed voor mij was. Het duurde letterlijk jaren voor ik besefte dat hij geen goede invloed op mij had. Hij wou me enkel zien als het hem uitkwam en was eigenlijk vooral geïnteresseerd in zichzelf. Ik was leuk om plezier mee te hebben, maar zodra ik wat in de put zat of ergens over wou praten, dan kon dat ineens niet meer. Hij deed me twee keer vreselijk veel verdriet toen hij opeens alle contact verbrak en ik was zo dom om hem daarna toch direct weer in mijn armen te sluiten. Het was pas toen hij mij staalhard voorloog over waarom hij niet naar onze (met H. en mij) afspraak kwam, dat ik tot het inzicht kwam dat ik afstand moest nemen. Dus ja, ik heb spijt dat het zo lang heeft geduurd voor ik tot dat besef kwam. Ik heb héél wat energie verspild die ik aan andere zaken had kunnen besteden.

5. Hoe vaak schrijf je nog met de hand?

Nog heel vaak! Mijn notitieboekjes staan helemaal volgekrabbeld en ik stuur veel kaartjes. Ik moet dan ook regelmatig balpennen weggooien omdat ze helemaal leeggeschreven zijn.

6. Hoe tevreden ben je met je lichaam?

Wat een vraag. Er zijn heel veel dingen waar ik niet tevreden over ben. Als ik mocht kiezen, zag ik er helemaal anders uit. Enkel mijn blonde haar, het kleur van mijn ogen en mijn glimlach zou ik behouden, haha. Er zijn echter wel maar 2 dingen waarvan ik echt last heb: ten eerste vind ik mijn ronde billen verschrikkelijk. Een bloedhekel heb ik eraan. Die heupen zijn veel te breed in vergelijking met mijn kleine lichaam en die ronde billen zijn niet in verhouding met mijn taille. Enfin, ik ben nog niet in die fase van haat dat ik naar een plastisch chirurg zou willen lopen, dus al bij al valt het wel redelijk mee.

Het andere waar ik last van heb (in mijn hoofd dan toch, in de realiteit is het onschuldig), zijn mijn vele moedervlekken en donkere sproeten. Mijn hele lichaam staat vol met donkergekleurde vlekken en ik vind dat vre-se-lijk. Het is zo ontsierend! Bij anderen vind ik sproetjes nochtans wel erg mooi, maar naar mijn goesting heb ik er veel te veel. In Zuid-Afrika kreeg ik er heel veel bij en ook nu merk ik elke dag nieuwe, beginnende vlekjes op. Sommige vind ik zelfs zo lelijk dat ik ze laat weghalen als ik terug in België ben. Dat zijn voornamelijk degene die dik worden of op een zeer zichtbare plaats zitten, zoals mijn nek. Gelukkig is mijn gezicht er vrij van!

Zoals iedere vrouw heb ik dus complexen en zitten ze vooral in mijn hoofd, maar toch… Erg tevreden ben ik dus niet.

7. Wat is het vreemdste dat je ooit heb gegeten?

Daar moet ik niet lang over nadenken. Het vreemdste was zonder twijfel de schapenkoppen die mijn Afrikaanse gastgezin klaarmaakte toen H. op bezoek was in Franschhoek. Ik zal nooit vergeten hoe die koppen mij aanstaarden en hoe vies ze eruit zagen toen ze uit de oven kwamen. Ook de herinnering aan het feit dat mijn gastvader met heel veel smaak de ogen uitzoog en H. de hersens naar binnen werkte, terwijl hij toch niet bepaald een durver is op vlak van eten, staat in mijn geheugen gegrift.

8. Doe je soms gekke dansjes als niemand je ziet?

Dat doe ik zelfs als mensen mij wel kunnen zien, zoals laatst op het huwelijk van mijn nicht. Ik zit daar absoluut niet mee in. Mensen kunnen dan misschien wel denken dat ik er belachelijk uitzie, ze zien ook dat ik plezier heb en dat is veel belangrijker.

9. Is je leven pas compleet met kinderen?

Zeer toepasselijke vraag. Voor mij is het dan inderdaad pas compleet, ik ben geboren om moeder te worden. Ik twijfelde vroeger soms of ik wel kinderen wou, maar dat was eigenlijk omdat ik onzeker was over mijn capaciteiten om voor iemand te zorgen. Daar ben ik ondertussen allang overheen.

Maar, ik kan ook heel goed begrijpen dat een persoon geen kinderen wil en ik veroordeel dat dan ook niet. Iedereen zijn keuze.

10. Wat snap je soms nog steeds niet?

Wiskunde! En op een meer levensbeschouwelijke manier: hoe mensen elkaar zo kunnen haten, gebaseerd op verkeerde ideeën. En hoe het mogelijk is dat een moeder in staat is haar kinderen te mishandelen of verwaarlozen. En dat er in sommige families zoveel ruzie kan zijn, terwijl familie het enige is dat je nodig hebt. Zo kan ik nog wel even doorgaan, maar we moeten niet met een al te negatieve noot afsluiten ;-)

Zo, dat waren ze al, mijn tien vragen. Had je deze antwoorden van mij verwacht? En hoe zou je zelf antwoorden?

11390115_10153391235074458_7712558814105564196_n

4 gedachten over “1000 vragen

  1. Wat leuk! Ik ben gek op vragen en lijstjes. Dus ik zou zo in één weekend waarschijnlijk alle 1000 vragen beantwoorden.

    Leuk om te lezen dat je ook nog met de hand schrijft. Het lijkt wel een kunstvorm tegenwoordig, met de digitale wereld. Ik vind nummer 9 interessant. Ik ben niet geboren om moeder te worden. Ik wilde wel graag moeder worden ooit, maar als het me niet was gelukt, had dat mijn geluk niet in de weg gestaan. Het is ook een bewuste keuze om op late leeftijd moeder te worden, omdat ik er eerder niet klaar voor was. En gelukkig is het allemaal snel en natuurlijk gegaan. Tegelijkertijd begrijp ik dus ook alle mensen die geen behoefte hebben om kinderen op de wereld te zetten/ouder te worden. En dat mag ieders eigen keus zijn, gelukkig. Wat je zegt :)

    Geliked door 1 persoon

Joepie, reactie!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s