Lotte leest & kijkt

Films om te zien: mei

Het is ondertussen al een publiek geheim dat ik ontzettend verslaafd ben aan films en series bekijken. Ik kan haast nooit meepraten over actuele tv-programma’s (behalve Mijn Pop-uprestaurant, aja!), maar noem een film en de kans is groot dat ik hem heb gezien. Dus ik dacht: waarom maak ik daar geen nieuw rubriekje van? Op het einde van de maand een paar films delen die ik het bekijken waard vond, gerangschikt volgens genre. Bij deze… Deze maand: drama’s!

De keren dat ik moest wenen bij een film, zijn op één hand te tellen. Brokeback Mountain slaagt er iedere keer in en zowel The Broken Circle Breakdown en Hasta La Vista lieten me een traantje wegpinken, maar voor de rest hou ik het altijd droog. Tot ik gisteren Begin Again bekeek. Tra-nen met tui-ten. Niet normaal.

Waarover gaat het verhaal precies? Elke beschrijving van de film doet het verhaal minder mooi overkomen dan het is, maar ik probeer het toch.

Gretta en Dave zijn al vijf jaar een koppel wanneer Dave steeds meer bekendheid wint als rockster. Met die groeiende roem komen echter ook de verleidingen op en na een tour biecht Dave, verplicht omdat Gretta het aanvoelt via zijn muziek, op dat hij verliefd is geworden op iemand van zijn entourage. Gretta, die songs schrijft in haar vrijetijd, probeert haar verdriet te verwerken door muziek te maken. Wanneer ze toevallig Dan ontmoet, een aan lager wal geraakte producer, onstaat een mooie samenwerking.

Het is niet eens een emotionele film en al helemaal niet melig of zo’n hatelijke chick flick waarbij je het voorspelbare einde al van kilometers ver kan ruiken, type PS I Love you of A walk to remember. Nee, ik denk zelfs dat de meeste meisjes helemaal niet zo geëmotioneerd zullen raken bij het zien van deze film. Ik weet eerlijk waar niet wat mij overkwam, maar amai, ik schrok van mezelf. Toen uitkwam dat Dave verliefd was geworden op iemand anders, brak mijn hart in duizend stukjes toen ik het verdriet bij Gretta zag. Ook op het einde, wanneer Dave het liedje speelt dat door Gretta in betere tijden werd geschreven, kwamen er weer watervallen. (Het staat hier ondertussen continu op replay, zo mooi) Op beide momenten werd ik voor eventjes terug gekatapulteerd naar vorig jaar en voelde ik de pijn die ik voelde toen mijn hart werd gebroken, ook al zat ik helemaal niet in dezelfde situatie.

Is het daarom dat ik Begin Again zo mooi vond? Als ik hem niet in het midden van de nacht had bekeken, was ik misschien helemaal niet zo emotioneel geworden en overtuigd geraakt dat dit de schoonste film is die ik de afgelopen tijd heb gezien. Ik kan alleen maar zeggen dat jullie hem zeker moeten bekijken. Ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden, misschien beschouwen jullie het als complete brol.

Tot slot nog een laatste, erg aangenaam feitje: Dave wordt gespeeld door Adam Levine, nog altijd de man van mijn dromen én de allerknapste man ter wereld. Ik zweer dat ik dit niet wist voor ik de film downloadde of begon te bekijken, dus de filmkeuze had niets met hem te maken. En nee, ook niet de waarde die ik eraan geef, hangt van hem af. Al helpt het natuurlijk wel ;-)

NEW YORK, NY - JULY 03:  Keira Knightley and Adam Levine are seen filming

vlcsnap-2055551554-11-01-17h55m45s8

De maand mei bleek dramafilmmaand te zijn. Zonder dat ik het bewust deed, koos ik telkens voor een film met triestig verhaal. Welke vond ik aanraders?

  • You’re not you

Deze film met Hilary Swank en Josh Duhamel gaat over een pianiste die rond haar 35ste steeds vaker rare bewegingen van haar lichaam ontdekt. Anderhalf jaar later kan ze nog maar met moeite stappen en heeft bij alles hulp nodig. ALS sloopt haar lichaam. De eerste contacten tussen haar nieuwe verzorger en haar verlopen moeizaam, maar wanneer Kates huwelijk op de klippen loopt, groeien ze steeds meer naar elkaar toe. Mooie film die, volgens mij, een goed beeld geeft van hoe het is om te leven met ALS en alle bijhorende moeilijkheden.

  • The Spectacular Now

 Sutter en Aimee zijn twee laatstejaarsstudenten aan een middelbare school. Terwijl Sutter een onbezorgde jonge gast met een beginnend alcoholprobleem en nul interesse in school is, blijkt Aimee het tegenovergestelde te zijn. Ze werkt hard voor school, komt wat nerdy over en is verlegen. Ondanks het feit dat ze tegenpolen zijn, worden ze toch bevriend en uiteindelijk zelfs een koppel. Beiden groeiden ze op in een gezin zonder vader, waardoor ze zich sterk verbonden voelen. Ze zijn erg gelukkig, tot iets voorvalt waardoor Sutter bevestigd wordt in het idee dat hij niets goeds kan betekenen voor Aimee…

Veel kan ik niet over de film zeggen zonder al de helft van het verhaal te verklappen. Het is dus eentje om zelf te bekijken om een oordeel te kunnen vellen. Ik vond het geen topfilm, maar wel goed voor een avondje ontspanning met vriendinnen.

  • Cake

Jennifer Aniston speelt een vrouw die met chronische pijn moet leren leven. Nadat ze uit de zelfhulpgroep wordt gegooid omdat ze op een vrij brute wijze reageerde op de zelfmoord van één van de andere leden, raakt ze geobsedeerd door de overleden vrouw. Beetje per beetje kom je meer te weten over het persoonlijke drama dat Claire meemaakte.

Geen film om vrolijk van te worden, maar zeer sterk geacteerd. Ik was blij om Jennifer Aniston eens in een andere film te zien dan die flauwe komedies. Ze heeft talent, die madam.

Heb jij nog films aan te raden? Laat het mij zeker weten! Hoe meer inspiratie, hoe beter.

3 gedachten over “Films om te zien: mei

    1. Ik dacht wel dat jij die ook mooi zou vinden :) En Jennifer Aniston moet voor een keer geen seut spelen, dus het is ook de moeite waard om te kijken. Ik zal hem vrijdag geven.

      Like

Joepie, reactie!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s