Lotte doet

Over ermee stoppen

Ik stop ermee, echt. Of toch grotendeels.  Zodra iets je geen plezier meer verschaft, dan wordt het tijd om ermee op te houden. Waarover ik het heb? Cola drinken.

Wie mij gekend heeft als kind en tiener, zal het zich nog wel herinneren. Op de vraag wat ik wilde drinken, was ‘water’ het standaardantwoord. Water, water, water. Ik dronk niets anders. Het was niet eens omdat ik speciaal wilde doen, ik vond dat echt het allerlekkerste drankje dat bestond. Cola dronk ik amper, andere frisdranken lustte ik niet en voor koffie trek ik nog steeds mijn neus op.

Door met broer T. samen te wonen in Gent, gebeurde het al eens vaker dat ik een glazeke cola dronk bij de film of het middageten. De remmen gingen echter helemaal los toen ik in Afrika belandde. Het water was daar niet te drinken (op het einde was het zelfs – I kid you not – geel, door de regen) en de blikken Coca-Cola van 44 cl kostten nog geen 50 eurocent. Je voelt het al aankomen, mijn gewoontes veranderden beetje bij beetje.

Anderhalf jaar dronk ik heel regelmatig eens een glas en vaak zelfs meer dan eentje. De Regular werd, meestal uit schuldgevoel, soms afgewisseld met Zero, maar uiteindelijk blijft het even grote brol. Het keerpunt kwam er toen ik mezelf er drie keer (gelukkig niet drie dagen na elkaar) op betrapte dat ik die dag meer cola dan water had gedronken. Ik wist dat het zo niet langer verder kon. Ik heb dan wel niet echt aanleg om dik te worden, ik moet het nu ook niet gaan uittesten hé.

Hoewel ik meestal sceptisch sta tegenover goede voornemens, nam ik me toch voor om in 2015 minder cola te drinken. Ik schroefde mijn verbruik terug naar enkel een glas op woensdag en in het weekend en dat lukte gelukkig zonder enig probleem. Hier in Barcelona kan ik me goed aan mijn eigen principe houden. Het was echter op het feest van mijn ouders dat ik ineens besefte dat ik misschien mijn eerste glazen wel lekker vond, maar daarna was het meer een gewoonte dan genot. Volgens mij voelen verstokte rokers zich ook zo, maar dat zal ik natuurlijk nooit met zekerheid weten.

Dus, ik heb besloten om ermee te stoppen. Gedeeltelijk. Ik geloof niet in volledige onthouding, op geen enkel vlak (behalve alcohol dan in mijn geval, want dat lukt bijzonder goed). Mijn nieuwe regeling bestaat erin dat ik zelf geen Coca-Cola meer koop. Dat zal al een heel pak schelen. Ik wil echter wel nog de kans hebben om eens een glazeke te drinken, dus als ik op restaurant of naar een feestje ga, dan gun ik het mezelf ook.

Ik ben benieuwd of ik het makkelijk zal volhouden. Het gaat me niet om de termijn. Hoe langer ik het doe, hoe beter voor mijn lichaam, maar ik zeg niet dat ik me voor altijd aan mijn eigen regel zal kunnen houden. Ik probeer gewoon, meer kan ik niet doen.

Wish me luck!! :-)

4 gedachten over “Over ermee stoppen

  1. Ik dronk vandaag voor de eerste keer in vijf maanden een cola light en weet je wat? Het smaakte mij niet eens. Na een half blikje had ik er genoeg van en heb ik het in de vuilbak gegooid. En ik dronk in België misschien niet superveel cola, maar toch behoorlijk wat. Er is dus hoop!

    Like

Joepie, reactie!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s