Lotte is

Over kiezen en verliezen

Brrrr, beslissingen nemen. Daar heb ik altijd al moeite mee gehad. Ik heb problemen bij het nemen van banale beslissingen, zoals de pizza die ik wil eten in de Prima Donna in Gent (echt, beste pizzeria everrrr en spotgoedkoop!). Ik twijfel altijd superlang om uiteindelijk toch maar weer voor die met salami en hesp te gaan. En als ik eens gewaagd wil doen? Dan ga ik voor de hesp en spicy salami in plaats van de gewone. Uhu, zo’n waaghals ben ik.

Dan heb ik ook problemen met beslissingen die iets meer invloed hebben, zoals het kiezen van een stageplaats. Op het einde van vorig academiejaar moest ik 3 mogelijke plaatsen opgeven uit een lijst van pakweg 200 organisaties. Dagen en dagen heb ik getwijfeld, vergeleken, informatie opgezocht, gekozen, geschrapt en opnieuw gekozen. Al die interessante stageplaatsen en dan mag je er maar 3 kiezen? Dat was voor mij dus echt een ramp. Wat als de beschrijving helemaal niet klopt met de realiteit en de 3 plaatsen die mij het boeiendst leken eigenlijk supersaai zijn? Dan moet ik een halfjaar ergens werken waar ik het echt niet leuk vind en moet ik ervaring opdoen die ik liever ergens anders had opgedaan. Die vraag hield mij maandenlang bezig, maar vandaag de dag kan ik zeggen dat ik goed gekozen heb, want miijn stageplaats is fantastisch. Ik schrijf er later nog wel eens een blogje over.

En dan heb je nog van die beslissingen die (bijna) levensveranderend zijn. Een studiekeuze maken was 6 jaar geleden ongelofelijk moeilijk en toen ik eindelijk had beslist, bleek het nog de verkeerde te zijn ook. Maar verkeerd of niet, ik heb er totaal geen spijt van. Als ik niet aan die talen was begonnen, had ik H. nooit leren kennen en was K. nu niet mijn hartsvriendin. Ik ben ook zeker dat ik dan nooit zo hard mijn best had gedaan om mijn opleiding Sociaal Werk tot een goed einde te brengen. Dus nee, niet elke verkeerde beslissing is daarom ook slecht. En toch… Ik haat het.

Maanden en maanden heb ik lopen nadenken of mijn vertrek naar Zuid-Afrika wel een goed idee was. Terwijl ik het ene moment nog aan het verlangen was om te vertrekken, kon ik het moment erna lopen wenen dat ik misschien toch beter thuis bleef. Eigenlijk was het pure onzekerheid dat mij parten speelde. Geen idee hebben van wat op mij afkwam en wat ik kon verwachten,  schrok mij enorm af. Achteraf gezien heb ik natuurlijk wel de juiste keuze gemaakt en ben ik heel erg blij dat ik uiteindelijk toch gewoon op dat vliegtuig ben gestapt, maar op voorhand weet je dat nooit zeker.

En nu? Nu zit ik weer in zo’n situatie. Ik moet heel binnenkort een belangrijke beslissing met grote invloed nemen en ik word gek. Wat moet je doen als je gevoel luid ‘jaaaaaaaa’ roept en je verstand eerder ‘misschien beter niet’? Lijstjes met pro’s en contra’s maken helpt niet, want hoewel de lijst argumenten in de ene categorie veel langer is dan de andere, wegen de argumenten in de andere categorie meer door. Als je een balans hebt met aan de ene kant 15 gewichtjes van 1 kg per stuk en aan de andere kant maar 5 gewichtjes, maar elk van 3 kg, dan gaat het toch gelijk op. In zo’n situatie zit ik dus. Wow, ik begin er zelfs metaforen voor te verzinnen.

Met mensen praten helpt ook niet, want iedereen brengt dezelfde argumenten aan als diegene die ik zelf kan bedenken. Of nog erger, ze verklaren mij zot dat ik er zelfs nog maar over twijfel. Tegelijkertijd probeer ik er met zo weinig mogelijk mensen over te praten, want ik wil niet iedereen inlichten over mijn grootste plannen als ik over enkele weken dan moet zeggen dat er niets van in huis komt. Dus, ik twijfel in alle stilte voort. Jullie horen de uiteindelijke beslissing later wel.

Kiezen is verliezen, luidt het algemeen gekende spreekwoord. Vooral dat tweede deel van het gezegde staat mij niet aan. Ik wil gewoon alles.

 

011

4 gedachten over “Over kiezen en verliezen

 1. Over kleine dingen kan ik ook enorm twijfelen, wat eet ik op mijn boterham? Welke jeansbroek doe ik vandaag aan? Welke shampoo koop ik deze keer?
  Maar grote dingen beslis ik in een twee drie. En ik luister altijd naar mijn hart en naar mezelf en nooit naar anderen.
  Lukt het niet, doe je gewoon iets anders, maar dan heb je het tenminste geprobeerd en weet je het tenminste echt zeker.

  Volg je hard zou ik zeggen, een beetje avontuur is altijd spannend.

  Like

  1. of je niet kunt kiezen lijkt me niet, je denkt gewoon goed na welke de juiste beslissing is, en dat is normaal denk ik. Heel je leven lang zal je voor keuzes staan en het nemen van de juiste keuze is niet altijd gemakkelijk. Toch is het zo dat welke keuze je ook maakt, je er steeds het beste van maakt. eens de keuze gemaakt twijfel je volgens mij niet meer of het de juiste was en dat is volgens mij omdat je goed kan kiezen ( na wijs beraad = nachten wakker liggen :) )
   Het nemen van de ‘ verkeerde keuze’ kan enkel maar als je spijt hebt van de keuze die je maakte, maar wat blijkt: dat uit elke “verkeerde keuze ” , als die al verkeerd was, iets positiefs gekomen is. Wat je ook kiest, het zal de juiste zijn.

   Geliked door 1 persoon

Joepie, reactie!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s